Ennek nem lesz jó vége: Borzasztó hírek érkeztek, nagy bajban vannak a magyarok

A hazai egészségügy helyzetéről rendre beszámolunk.

Egyre rosszabb a magyarok egészségügyi helyzete

Egyre többen halogatják, hogy orvoshoz forduljanak, a jelenség pedig súlyos egészségkárosodást okoz a lakosság körében.

Az előző évhez hasonlóan 20 százalékon állt a magánvizitek aránya, a betegek 80 százaléka állami ellátást vett igénybe, ha szakorvosi ellátásra volt szüksége – többek között ezek az információk derültek ki a Prémium Egészségpénztár 2023-as évet vizsgáló felméréséből.

Az állami ellátás kapacitása a 2019-es szint alatt mozog, hosszúak a várólisták, így egyre többen kacsingatnak a magánorvosok felé. Ennek azonban komoly ára van, az infláció pedig nem kímélte a lakosság pénztárcáját. A felmérés szerint inkább a fiatalabb és tehetősebb korosztály dönt a magánellátás mellett.

2022-ben havonta átlagosan 4 ezer páciens fordult a Swiss Clinichez, 2023 nyarán ez a szám már csupán 3 ezer körül mozgott – osztotta meg Kirschner András, a Swiss Medical Zrt. ügyvezető igazgatója a Prémium Egészségpénztár szerdai sajtóbeszélgetésén.

Gondot okoz a szakorvoshiány

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese úgy fogalmazott: ahol kevésbé elérhető az állami rendszer, ott több páciens fordul a magánellátás felé. Ha egy intézményben kevés a szakdolgozó, akkor megfigyelhető, hogy a páciensek magánorvost keresnek.

Kapcsolódó: A Kórházszövetség elnökhelyettese szerint az emberek azért járnak a sürgősségire, hogy elkerüljék a sorban állást

A hazai egészségügy elszomorító helyzetéről rendre beszámol a Nyugati Fény is. Az intézmények folyamatosan munkaerőhiánnyal küzdenek, a várólisták pedig egyre hosszabbak. Mindeközben Pintér Sándor belügyminiszter december végén szélnek eresztett 24 kórházigazgatót, sőt, nemrég az Országos Kórházi Főigazgatóság élére is új személy került.

A helyzeten csak súlyosbít, hogy a magyar kórházak az utóbbi hetekben különböző okokra hivatkozva sorra jelentették be egy-egy szolgáltatásuk leállítását.

(azenpenzem.hu/Nyugati Fény nyomán)

Kapcsolódó:

Magyarázkodik Pintér embere: Furcsa dolgokat mondott az egészségügy átalakításáról

Egy hónapja nincs központi fűtés Győr vezető kórházának szülészetén

Valódi Hírek