Egyre nagyobb pácban vannak a magyarok: Óriási a szakemberhiány, ennek még megisszuk a levét

Pintérék nem látják, milyen súlyos a helyzet.

Magyarországon nem példa nélküli, hogy idősebb háziorvos visz egy körzetet. A mintegy 5807 praktizáló háziorvos több mint fele elmúlt 60 éves, és csupán alig másfél százalékuk volt 35 évesnél fiatalabb – derült ki a GKI Gazdaságkutató Intézet nyári elemzéséből, amelyre a Népszava hívta fel a figyelmet.

Mint írták, a háziorvosok száma az ezredforduló óta 13 százalékkal, a házi gyermekorvosoké 15 százalékkal csökkent. 2010 után ez a tendencia jelentősen felgyorsult, az azóta eltelt időszakban a felnőtt alapellátók 9 százalékkal, a gyermekorvosok 13 százalékkal lettek kevesebben.

Súlyosbítja a helyzetet az új ügyeleti rendszer is, amely további terheket rak a háziorvosokra. A napokban a Tolna Vármegyei Hírportálnak György Mária 76 éves bonyhádi háziorvos beszélt arról, hogy döntés elé állították: vagy beáll ügyelni az Országos Mentőszolgálat által irányított új rendszerben,

vagy nem praktizálhat.

György Mária szintén azokhoz a háziorvosokhoz tartozott, akik azért nem ügyeltek, mert ezt a feladatot az önkormányzatok külön cégeknek adták ki a településéken.

Emlékeztettek, mintegy másfél évtizede – Szócska Miklós államtitkársága óta – tart a vita arról, hogy hány orvos van pontosan a rendszerben, vagy hogy mennyire is lenne szükség. Hangsúlyozták,

őket a mai napig sem sikerült megszámolni.

A kormány legutóbb a szolgálati törvény bevezetésétől remélte, hogy a helyzet rendeződni fog, azonban úgy tűnik, a jogszabály nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára a lapnak elmondta: az anyagi források és a szakemberek hiányából adódó hiátusokat átvezényléssel, kirendelésekkel próbálják áthidalni, ahol pedig ez nem sikerül, ott hétvégenként utaztatják a betegeket az intézmények között.

Magyarországon 6350 háziorvosi körzet van, amelyekből jelenleg

több mint 750 üresen áll.

A megyeszékhelyeken többnyire 1-2 évig marad betöltetlen a praxis, a kisebb falvakban viszont gyakran 5-15 évig is üresen áll – hívták fel a figyelmet.

Valódi Hírek