Ennek csúnya vége lesz: Szigorított a kormány, a megszokottnál is nagyobb bajba kerültek a magyar kórházak

A bérnővérek foglalkoztatásának keretei szűkültek.

A hazai egészségügy elszomorító helyzetéről rendre beszámolunk. Az intézmények folyamatosan munkaerőhiánnyal küzdenek, a várólisták pedig egyre hosszabbak. Mindeközben Pintér Sándor belügyminiszter december végén szélnek eresztett 24 kórházigazgatót, sőt, nemrég az Országos Kórházi Főigazgatóság élére is új személy került.

Mint írtuk, a kormány a tervei szerint január 1-jével kivezette volna a bérnővéri foglalkoztatást, ám végül csak szűkítette annak kereteit, így az érintettek egy héten összesen 12 órát dolgozhatnak egy egészségügyi intézményben.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke korábban hangsúlyozta, hogy így

nem lesz biztonságosan üzemeltethető mindegyik intézmény.

Az információk szerint az intézkedés nyomán komoly nehézségekkel szembesült több fővárosi kórház az év első napjaiban. Egy érintett bérnővér megosztotta, hogy pályaváltásra kényszerült, hiszen ha az egészségügyben marad szolgálati jogviszonyban, akkor a fizetése jelentősen csökkent volna.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) vezetője, Soós Adrianna a 24.hu-nak adott friss interjújában elmondta, hogy bár a munkaerő-kölcsönző cégek kiebrudalásával egyetért, a munkaerőhiány csökkentéséért

magasabb bért és rugalmasabb munkakörülményeket kellene kínálni a főállású ápolóknak.

Mint részletezte, a klasszikus bérnővéri rendszerben az intézmények az egészségügyi szolgáltatókkal kötöttek megállapodást – utóbbiak közvetítették ki a szakvégzettséggel rendelkező egészségügyi dolgozókat.

Egy másik módszer szerint munkaerő-közvetítő cégek által jutottak el az egészségügyi szakdolgozók azokban az intézményekbe, ahol szükség volt a munkájukra. Soós Adrianna megjegyezte, hogy ezeknél a cégeknél kevésbé érvényesülnek a szakmai szempontok – mellesleg ez a módszer szűnt meg január 1-jével.

„Van, aki csak reggel vagy éjszaka vagy éppen a hét meghatározott napjain vállalt munkát bérnővérként. Ezt egy kórház főállású szakdolgozójaként, kötöttebb formában nem biztos, hogy megteheti”

– fűzte hozzá a történtekhez a FESZ vezetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy

bérnővérként teljesen más fizetésekre számíthattak az érintettek,

ez pedig nem elhanyagolható szempont.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikk:

Árnyékkormány: Az egyre hosszabb műtéti várólisták már a magyarok életét fenyegetik

 

Valódi Hírek