Váratlan fordulat: Kocsis Máté súlyos üzenetet küldött Orbánnak a ped0filbotrány miatt

Ekkorát véteni nem lehet – jelentette ki.

A kegyelmi ügyről

A Novák Katalin kegyelmi döntése nyomán kirobbant ped0filbotrány után új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol azt mondta: „tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség”.

Kocsis Máté „érzékeny és fájdalmas veszteségnek” nevezte Novák Katalin (volt) államfő és Varga Judit (volt) igazságügyi miniszter lemondását, de mindketten „olyan konzekvens döntést hoztak”, amely szerinte „példaértékű”.

„»Nincs apelláta ilyen esetben«, ekkorát véteni nem lehet,

teljesen függetlenül attól, hogy mi volt a döntés hátterében”

– jelentette ki Kocsis Máté a ped0filbotrányról.

Kapcsolódó: Fáklyás menetet rendezett volna Bicske fideszes polgármestere a ped0fil bűnözőnek, de történt valami váratlan

Majd ismét előkerült „a baloldal”, és azt mondta: a jobboldalon, ha hiba van, akkor annak van következménye, „a baloldalon pedig a bűnöknek sincsen”. Ezt követően Kocsis Máté párhuzamba állította Varju László és Fekete-Győr András esetét a ped0filbotránnyal összefüggésben, mondván: „nem képesek vállalni tetteik következményét”.

Svédország már jól viselkedik

Azt is mondta: az elmúlt hetekben több olyan gesztust tett Svédország Magyarország felé, amelyek „értékelhetők”, önmagában a miniszterelnök látogatása is ezek közé tartozik. Mint mondta: Svédországban is inkább „a baloldali” és „liberális” pártok „gyalázták” Magyarországot, de az egész svéd politikai elit vagy aktívan, vagy minimum passzívan, de tűrte a sértő és valótlan állítások elhangzását.

„A gesztusok reménykeltők,

a frakció részéről elhárult minden akadály Svédország NATO-tagságának ratifikációja elől”

– jelentette ki a Fidesz-frakció vezetője, egyúttal bejelentve: engedélyezi Svédországnak a NATO-tagságot, hiszen már jól viselkednek.

Kapcsolódó: Videóval: Megérkezett a svéd miniszterelnök Orbánékhoz, és rögvest közölt valami érdekeset

Az új köztársasági elnökről

A köztársaságielnök-jelölt Sulyok Tamást úgy jellemezte: „talán a legtekintélyesebb” közjogi testület elnöke, „kifogástalan múltú”, „kiváló felkészültségű” és „nagy tekintélyű” alkotmánybíró. Hozzátette, benne látják azt az esélyt, hogy „a nemzet egységét” jól megtestesítse és a köztársasági elnöki hivatal vitán felül álljon az elkövetkező években.

Az államfőválasztásról elmondta:

„annak 1990 óta világos rendje van. Amikor a baloldal van kormányon, fel sem merül, hogy ne ők válasszanak köztársasági elnököt, viszont ha a jobboldal, akkor ezt a jogot el akarják vonni. Miért nem jutott eszükbe ez akkor, amikor ők voltak többségben a parlamentben?”

– kérdezte.

Kapcsolódó: Mit üzent Orbán azzal, hogy Sulyok Tamást jelöli köztársasági elnöknek? Az elemző válaszolt

A gyermekvédelem és a ped0filbotrány

A gyermekvédelem helyzetéről szólva megerősítette: a kormány vizsgálatokat rendelt el, meg kell nézni egy „pillanatképen” a gyermekvédelem mai állapotát.

„Sokan vagyunk az országban, akik sejtjük, hogy nincs minden rendben”

– ismerte el.

Kocsis arról is szólt: körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban. Ezek közül kiemelte, hogy tovább szigorodnak a ped0fil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek és áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit.

Emellett kezdeményezik, hogy a tizennyolc év alattiak sérelmére elkövetett sze*uális bűncselekmények soha ne évüljenek el – mert maguk a ped0fil bűnelkövetők is életre szóló sebet okoztak a tettükkel – , illetve azt is, hogy a ped0fil bűnelkövetők soha ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt – részletezte.

Kocsis Máté szerint vak az állam

Kocsis elmondta: új gyermekvédelmi rendszert kívánnak kialakítani, „tiszta, világos szabályokkal és felügyelettel”.

„Jobban kell látnia az államnak,

hogy kik vezetik ezeket az intézményeket, ezek az emberek milyen életmódot folytatnak, milyen szabályokat nem tartanak be, milyen pszichológiai állapotban vannak, és életük minden egyes részére kiterjedő vizsgálat alá kell, hogy essenek”

– magyarázta a politikus.

Kapcsolódó: Nem csitul a ped0filbotrány: Tarlós Istvánék megpróbálták eltussolni a gyermekek bántalmazását

Úgy tudja, akik tüntettek a gyermekekért, azok „minimum arcátlanok”

Kijelentette: a gyermekekkel való foglalkozás „nem játék”, és a társadalom egységes abban, hogy zéró toleranciát kell mutatni. Azonban – fűzte hozzá – az a kialakulóban levő közhangulat, amely szerint a gyermekvédelemben dolgozó összes ember bűnös, messze elutasítandó. Az államnak az a kötelessége, hogy világos szabályokat alkosson, ezáltal megvédve azokat is, akik tisztességgel végzik a munkájukat – mondta.

Kocsis beszélt arról is: amikor 2021-ben az első gyermekvédelmi törvénycsomagot elfogadták, annak egy pontját sem támogatta a baloldal. Még azt sem, hogy súlyosbítsák a ped0fil elkövetők szabadságvesztés bűncselekményeit, vagy bárki számára elérhető ped0fil nyilvántartást hozzanak létre. Ezért

a Fidesz frakcióvezetője „minimum arcátlanságnak” nevezte, hogy bármelyikük képes kiállni a gyermekvédelmi tüntetésen.

Kapcsolódó: Hatalmas siker: Annyi pénz gyűlt össze a Hősök téri gigatüntetésen, hogy lakáshoz jutnak a bicskei áldozatok

Kocsis rendkívül nehezményezte, hogy „a baloldali” politikusok – vagyis bárki, aki nem szimpatizál a jelenleg regnáló rezsimmel – „Brüsszelbe jártak feljelentgetni a kormányt a gyermekvédelemmel kapcsolatos szigorítások miatt”. Emlékezetes, a kormányzat „gyermekvédelmi” akciói leginkább kimerültek abban, hogy könyveket fóliáztak be és kirúgták a Nemzeti Múzeum korábbi igazgatóját, L. Simon Lászlót egy kiállítás miatt.

(MTI / Nyugati Fény)

Valódi Hírek