Nem csitul a ped0filbotrány: Tarlós Istvánék megpróbálták eltussolni a gyermekek bántalmazását

Egyre borzalmasabb részletek derülnek ki.

A korábbi fideszes fővárosi vezetés tudott a ped0filbotrányról

Nehéz hinni Tarlós István korábbi főpolgármesternek, aki azt állította, hogy a kegyelmi üggyel kapcsolatban „semmivel nem volt tisztában”. A Népszava arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekvédelmi szakemberek között volt, aki még 2012-ben lebeszélte a nevelőket arról, hogy a sajtóhoz forduljanak az igazgató, Vásárhelyi János kiskorúak sérelmére elkövetett sze*uális bűncselekményei miatt.

„Mindenfajta közbenső vizsgálat, így a fenntartó esetleges vizsgálata is azzal a kockázattal jár, hogy megzavarja a rendőrségi vizsgálat folyamatát”

– javasolta a fentieket még 2011-ben a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) gyermekvédelmi szakértője, a fővárosi önkormányzat most elkészült hivatali vizsgálata nyomán írt jelentés szerint.

A Népszava azt írta,

a bicskei gyermekotthon 2013-ig a főváros fenntartásában volt.

Tarlósék megpróbálták eltusolni az ügyet

Emlékeztettek: 2011-ben, még a Tarlós István regnálása alatt, a fővároshoz érkeztek be az első bejelentések arról, hogy az otthon igazgatója er*szakot követett el a gyerekek ellen. A bejelentések nyomán rendőrségi nyomozás indult, amelyet egy év múlva lezárták, mert

nem találtak olyan bizonyítékot, amely kétséget kizáróan bizonyította volna a bűncselekményt.

Az újabb vizsgálatot évekkel később, – amikor az intézmény már állami fenntartásban volt – indították el, és ekkor már bizonyítottá váltak a ped0fil bűncselekmények. Az igazgatót, Vásárhelyi Jánost és bűnrészes helyettesét, Kónya Endrét is elítélték, amiért részt vettek a ped0fil bűncselekmények eltussolásában. Mint ismert, Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette Kónya Endrét.

Kapcsolódó: Lemondott Novák Katalin

Jelezték, a jelentés nyilvános változatában a neveket kitakarták. A lap információi szerint a fentieket egy elismert gyermekvédelmi szakember, a TEGYESZ korábbi igazgatóhelyettese, a gyámi tanácsadók akkori irányítója javasolta 2011. október 5-én a rendőrségi bejelentést követő fővárosi egyeztetésen.

A szakember beszélt arról is, hogy tudomása szerint a gyámi tanácsadókhoz nem érkeztek be a „nevelők” sze*uális visszaéléseiről szóló észrevételek.

„Az intézmény maximálisan nyitottan működik,

nehezen képzelhető el, hogy 4 év alatt ezekről az eseményekről külső személy nem szerzett tudomást”

– jegyezte meg.

Jelentések már 2011-ben is feltárták a bántalmazásokat

A jelentés megállapította, hogy a visszaélések már jóval 2011 előtt kezdődtek. Mint írták, a 2011-es bejelentés szerint már négy évvel azelőtt elmesélte egy hetedikes a bicskei otthon egyik gyógypedagógusának, hogy az igazgató többször behívta a szolgálati lakásába sakkozni, ahol azután sze*uális tartalmú célzásokat tett és egy alkalommal molesztálta is. A fiú beszámolt nevelőinek a történtekről. Válaszul pedig azt a tanácsot kapta, hogy csak akkor sakkozzon az igazgatóval, ha másik felnőtt is jelen van.

Tarlós István akkori főpolgármester a Népszavának azt válaszolta:

semmit se tudott az ügyről,

a metrófelújítással és a BKV fenyegető csődjével volt elfoglalva akkoriban, majd a lapot Csomós Miklós, akkor főpolgármester-helyetteshez irányította.

„A feljelentést az én embereim megtették. Azaz csak mi tettünk érdemi lépést. A többi szómágia”

– zárta rövidre Tarlós.

Csomós Miklós is csak azt közölte, ő tette meg a rendőrségi bejelentést 2011-ben. Ugyanakkor arra már nem reagált, hogy arról is ő hozott-e döntést, hogy ne induljon belső vizsgálat Bicskén, illetve fegyelmi eljárás Vásárhelyi ellen, akit csak egyszerűen szabadságra küldtek.

A lap kiemelte: nehezen elképzelhető, hogy Tarlós valóban ne tudott volna semmit a ped0filbotrányról, hiszen a közbiztonsági tanácsnokával – aki régi bizalmi embere volt – egyeztetett az ügyben.

De nem csak a fővárosi képviselők elől hallgatta el Budapest fideszes vezetése az ügyet, hanem a bicskei otthonban élő gyerekek mellé később kirendelt gyámoknak és a Fejér megyei szakszolgálat vezetésének sem szóltak róla. Az állampolgári jogok biztosa 2017-ben leírta: egyszerűen elhallgatták azt a tényt, hogy Vásárhelyi ellen korábban büntetőeljárás is folyt sz€xuális bántalmazás gyanúja miatt.

Olyanok is tudtak a sorozatos bántalmazásokról, akik a vizsgálatokban nem vettek részt

Gyurkó Szilvia, gyermekjogász, a Hintalovon Alapítvány alapítója a portálnak elmondta: 2012-ben kaptak egy emailt a bicskei gyermekotthonban történ bántalmazások leírásával, valamint egy CD-t, amin

az intézményben élő fiúk a kamerába elmondták a történeteket.

„Meséltek a kétértelmű beszédekről, a »véletlen érintésekről«, arról, hogy ki »az esete« az igazgatónak, hogy mi történik, ha egy gyereket »sakkozni« hívnak, és persze arról is, hogy az igazgató hogyan használta őket sz€xuálisan a saját vágyai kielégítésére”

– mondta el Gyurkó.

„Hatalmas hibát követtem el”

A gyermekjogász elismerte, hatalmas hibát követett el, amikor

azt tanácsolta a hozzájuk forduló nevelőknek, hogy ne forduljanak a médiához.

Mint mondta, akkor féltette a gyermekeket a sajtónyilvánosságtól, az ugyani egy életre traumatizálhatta volna őket. Ugyanakkor abban biztos volt akkor, hogy a belső vizsgálatok hatására meg fogják büntetni Vásárhelyi Jánost, annyir egyértelmű volt az ügy. Mint utóbb kiderült, ez csak évekkel később történt meg.

Valódi Hírek