Világhírű könyv miatt büntették meg a Librit az Orbán-kormány fóliaőrületéért

Lecsapott a kormányhivatal.

Közérdekű adatigénylés révén a Lakmusz tényellenőrző portál megszerezte azt a fogyasztóvédelmi határozatot, amelynek alapján a kormány egymillió forintos bírsággal sújtotta a Librit LMBTQ-témájú kiadványok „nem megfelelő” árusítása miatt.

Mindez azért is érdekes, mert korábban még nem lehetett tudni pontosan, mely könyvekről van szó, ugyanakkor a fogyasztóvédelmi határozatból kiderült: Francesca Cavallo és Elena Favilli

Esti mesék lázadó lányoknak című könyve ütötte ki a biztosítékot a kormányhivatalnál.

A Móra Kiadó ismertetője szerint a kötet „száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. A hősnők sikerei „azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket”.

Egészen pontosan a történetekből a hatóságnak a könyv 42. oldalán található, a transznemű Coy Mathist bemutató mesével akadt problémája. Ez a történet Coy Mathist mutatja be, aki fiúként arra kérte szüleit, hogy vigyék el orvoshoz, hogy lányt csináljanak belőle, a szülők pedig bírósági úton érték el, hogy az iskolában a fiú WC helyett a lányok mosdóját használhassa.

A kormányhivatal a kereskedelmi tevékenységekről szóló kormányrendelet 20/A. paragrafusának 3. bekezdésére hivatkozva büntetett, amelyben az alábbiakat írták:

„Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a sze*ualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homosze*ualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.”

A kormányhivatal a Libri mellett megbüntette a Líra kiadót is. Akkor Alice Oseman HeartstopperFülig beléd zúgtam című könyve miatt kaptak

12 millió forintos bírságot.

Szabó T. Anna, költő egyébként így írt az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvről:

„A hőseink nem tündérek, nem boszorkák, hanem igazi nők: erősek, okosak, bátrak. Van céljuk, és küzdenek is érte – mert hisznek magukban. Szeretnek, mégis szabadok. Megmutatják, hogy a sors alakítható, a boldogságot pedig akarni kell.

Olvassuk és írjuk bele magunkat a lázadó lányok könyvébe.”

Valódi Hírek