Itt az idő: Fontos látogató érkezik pénteken Budapestre

Svédország miniszterelnökével fog egyeztetni Orbán Viktor.

Pénteken érkezik Budapestre Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Orbán Viktorék már régóta halogatják az északi ország NATO-csatlakozásának ratifikációját.

Magyarország sereghajtó az ügy kapcsán, miután Törökország januárban megszavazta Svédország NATO-csatlakozását.

A huzavona miatt rengeteg kritikát kapott a magyar kormány. Az Egyesült Államokban republikánus és demokrata szenátorok is kemény szavakkal illették Orbánékat többek között a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának késlekedése miatt. Az érintett szenátorok egy kétpárti küldöttséggel Budapestre látogattak a múlt héten, Orbánék azonban nem voltak hajlandóak találkozni velük.

A jövő héten pont kerülhet az ügy végére

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője osztotta meg a közösségi oldalán, hogy február 26-án napirendre kerül a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása.

Mint emlékezetes, az MSZP kezdeményezésére, amelyhez a demokratikus ellenzék összes parlamenti pártja csatlakozott, rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze a ratifikációval összefüggésben.

Orbán Viktorék azokban nem jelentek a parlamentben február 5-én, helyette kihelyezett kormányülést tartottak távol a fővárostól.

Kapcsolódó: Orbánék ismét keresztbe tesznek: Úgy döntöttek, be sem mennek dolgozni a munkahelyükre

Katonai és hadiipari megállapodások a láthatáron

Az Index értesülései szerint az elmúlt pár hétben a svéd és a magyar kormány tárgyalásokat folytatott a hadiipar témakörét érintve. Az információk szerint az egyeztetések nyomán a Magyar Honvédség új eszközökkel gazdagodhat, ez pedig

érintheti a Gripen vadászgépek beszerzését is.

Utóbbi azért merült fel, mert Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már 2022-ben belengette, hogy négy új vadászrepülő érkezhet idén Magyarországra.

Orbánék a svéd miniszterelnök látogatásáról

„»Azért szerintem a kialakult helyzetben nagy gesztus, szükségszerű is a svéd miniszterelnök részéről, hogy ahogyan Törökországba ellátogatott, bennünket sem becsül alá«, »nem nézi le a magyar nemzetet, eljön hozzánk is«”

– fogalmazott Kocsis Máté csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz frakciója ugyanis Mészáros Lőrinc egyik helyi szállodájába vonult el tanácskozni pár napja.

A politikus az ATV kérdésére úgy fogalmazott, hogy mivel a két ország együtt akar működni, így

„legyünk kedvesek a kölcsönös tisztelet minimumát kimutatni legalább egymás felé”.

Valódi Hírek