Hónapok óta nem látott fordulat: Váratlan következménye lesz Orbánék hátraarcának

A svédek NATO-csatlakozása előtt folytatott tárgyalások a Magyar Honvédséget is érintik az információk szerint.

Előzmények a NATO-csatlakozás ratifikálását megelőző vitáról

Ugyan Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját még halogatják Orbán Viktorék, a jelek szerint sikerült némi kompromisszumra jutnia a két országnak. Az Index friss értesülései szerint az elmúlt pár hétben

a svéd és a magyar kormány tárgyalásokat folytatott a hadiipar témakörét érintve.

A kormányfő szombati évértékelőjén is közölte, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel komoly lépéseket tettek az ügy érdekében, a ratifikáció közeleg.

Orbánék régóta halogatják a döntést. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egyenesen közölte, hogy ha fontos a svédeknek a csatlakozás, akkor majd idejönnek a kabinet áldásáért. Volt olyan időszak, amikor még úgy tűnt: a Fidesz nem lesz hajlandó ratifikálni a balti ország NATO-ba lépését

Kapcsolódó: Súlyos üzenetet kapott Orbán: A NATO-főtitkár figyelmeztette a magyar miniszterelnököt

Eközben kétpárti amerikai kongresszusi delegáció érkezett vasárnap Budapestre, hogy a NATO-t és Magyarországot érintő stratégiai kérdésekről tárgyaljon. Rövidesen kiderült, hogy Orbánék nem voltak hajlandóak találkozni a küldöttség tagjaival.

Katonai és hadiipari megállapodások a láthatáron

A portál információi szerint a tárgyalások nyomán a Magyar Honvédség új eszközökkel gazdagodhat, ez pedig

érintheti a Gripen vadászgépek beszerzését is.

Utóbbi azért merült fel, mert Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már 2022-ben belengette, hogy négy új vadászrepülő érkezhet idén Magyarországra.

Valódi Hírek