Ez rettenetes: 88 tonna magzatkárosító oldószer került Gödön a levegőbe

Orbánék kedvenc beruházásai visszafordíthatatlan károkat okoznak.

Az emberre és a környezetre is veszélyes

Hihetetlen környezetszennyezést produkált a gödi Samsung-gyár. A dolgozók évekig rákkeltő anyagoknak voltak kitéve,

a levegőbe pedig 88 tonna magzatkárosító oldószer került,

a jelentős mennyiségű szén-dioxid mellett.

Az atlatszo.hu jutott hozzá a a gödi Samsung-gyár és az egész város légszennyezettségi adataihoz. Az időközben az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerbe is feltöltött adatokból kiderült, hogy a város levegőjét jelentősen terhelik olyan anyagok, amelyeket a gyárban használnak.

Az N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű szerves oldószerből 2019 és 2022 között összesen 88 tonnányi került a levegőbe. Ennek jelentős része 2021-ben, akkor 81 tonnát mértek. Ennek az anyagnak a belélegzése leginkább a terhes nőkre és a magzatokra jelent veszélyt,

a tartós kitettség vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozhatja.

A szén-dioxiddal sem jobb a helyzet: 2018 óta a hétszeresére növekedett a gödi levegőben mért mennyiség.

Rákkeltő anyagoknak kitéve dolgoztak

Az is kiderült, hogy tavaly júniusban a nikkel mennyisége a gyárban a megengedettnél 250-szer nagyobb volt. 2021-ben és 2022-ben összesen 133, 2023-ban pedig 44 emberről állapították meg a Samsungnál, hogy fokozottan ki vannak téve a rákkeltő anyagoknak.

A nikkel egy másik településen is komoly gondot okozott. Beszámoltunk arról, hogy a szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozóban a megengedett határérték 2000-szeresét mérték.

Mindent összevetve: úgy tűnik, hogy Orbánék kedvenc beruházásai mind az emberre, mind a környezetre komoly veszélyt jelentenek.

A környéken élők minden fórumon tiltakoznak

Beszámoltunk arról, hogy a Göd-ÉRT Egyesület megtámadta a bíróságon a Samsung-gyárnak tavaly decemberben kiadott környezetvédelmi engedélyt.

Megírtuk, hogy a Samsung gödi akkumulátorgyára körül több mint másfél éve áll a bál. Ahogy arról beszámoltunk, 2022 októberében az LMP tett feljelentést természetkárosítás miatt. Tavaly júliusban tovább fokozódott a botrány, miután Mészáros Lőrincék természetvédelmi területet irtottak ki, hogy a gyár terjeszkedhessen.

Az olimpiai bajnokból lett polgármester, Kammerer Zoltán szeptemberben már biciklin menekült a kérdések elől.

Decemberben azonban lezárult a vizsgálat, a környezetvédelmi eljárást végzők szerint nincs ott semmi látnivaló. Így

a gyár 10 évre megkapta a környezethasználati engedélyt.

(atlatszo.hu /Nyugati Fény nyomán)

Valódi Hírek