Kitört az újabb balhé: Mészáros Lőrincék kiirtottak egy természetvédelmi területet a gödi akkumulátorgyár miatt (+videó)

Letarolták az erdőt Mészárosék.

Több száz méteren keresztül vágták ki az erdőt a Pest vármegyei Göd és Sződliget között, egy több méteres sávban. Egyetlen faoszlop áll csak, amely a Natura 2000-es természetvédelmi területet jelző táblát tartja – mondták az RTL Híradó riportjában.

Mint Kreitler-Sas Máté, az LMP elnökségi tagja elmondta, a Mészáros és Mészáros Kft. tarolta le az érintett területen az erdőt, ugyanis

ott fogják elvezetni a vízvezetéket a Samsung gödi gyárához.

A csatorna megkeresésére a kormány annyit közölt az ügyben, hogy „a beruházás rendelkezik minden hatósági engedéllyel”, valamint hogy „a nemzeti park és a helyi környezetvédelmi igazgatóság is jóváhagyta”. Hozzáfűzték, a hatóságok pedig ellenőrzik a kivitelezés szabályosságát.

Az Átlátszó korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a két gödi akkumulátorgyárnak annyi a vízigénye, mint egy százezres lélekszámú városnak. Ezért a Duna vizét egy nyolc és fél kilométeres csatornarendszer szállítja majd Vácról Gödre, onnan pedig a szennyvizet egy 13 kilométeres vezetéken keresztül vezetik egy szintén új szennyvíztelepre.

A beruházást 32 milliárd forint közpénzből hozzák tető alá. A projekt a szükséges engedélyeket is megkapta azok után, hogy a Pest vármegyei kormányhivatal megállapította: az építkezés nem jár jelentős környezeti hatással, ezért – szerintük –

hatásvizsgálati eljárásra sincs szükség.

A riportban emlékeztettek: több Pest megyei városban is vízkorlátozásokat kellett bevezetni a vízhálózat rossz állapota miatt, a kormány mégsem a lakossági hozzáférést fejleszti közpénzből.

Videó:

(rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek