Mi a frász folyik itt? Komoly bírósági ügy lehet a gödi akkumulátorgyár-botrányból

Szijjártóék nemrég még tagadták.

A Göd-ÉRT Egyesület megtámadta a bíróságon a Samsung-gyárnak tavaly decemberben kiadott környezetvédelmi engedélyt.

Megírtuk, hogy a Samsung gödi akkumulátorgyára körül több mint másfél éve áll a bál. Ahogy arról beszámoltunk, 2022 októberében az LMP tett feljelentést természetkárosítás miatt. Tavaly júliusban tovább fokozódott a botrány, miután Mészáros Lőrincék természetvédelmi területet irtottak ki, hogy a gyár terjeszkedhessen.

Az olimpiai bajnokból lett polgármester, Kammerer Zoltán szeptemberben már biciklin menekült a kérdések elől.

Decemberben azonban lezárult a vizsgálat, a környezetvédelmi eljárást végzők szerint nincs ott semmi látnivaló. Így

a gyár 10 évre megkapta a környezethasználati engedélyt.

Az üzem tehát tovább működhet, annak ellenére, hogy

  • nem tartja be az előírt zajhatárértékeket,
  • valamint talaj- és vízszennyezést ellenőrző monitoring-kútjai sem működnek.

A civilek szerint a hazai jogszabályok, valamint az Európai Parlament és az Európai Tanács ipari kibocsátásokról szóló irányelve alapján a Samsung-gyár tevékenysége addig nem engedélyezhető, amíg az a zajhatárértékeket nem tartja be.

A Samsungnak január 8-ára zajtérképet kellett volna benyújtania, azonban ezt nem tette meg, kérésére a hatóság a határidőt február 15-ére módosította.

A Göd-ÉRT Egyesület szerint a bíróság a tervezett, napi több mint 20 000 köbméter vízkivétel felszíni vizekre gyakorolt hatását sem vizsgálta meg. A vízkivétel körül amúgy is „bűzlik” valami.

Jávor Benedek január közepén írt arról, hogy a gödi Samsungot ellátó, Mészáros Lőrinc cége által épített, várhatóan év végére elkészülő vízvezeték kapacitása 24 000 köbméter naponta.

Ezt korábban a Samsung igényeivel indokolták, ám a cég a tavalyi környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásban azt állította, vízfelhasználása a fejlesztés teljes megvalósulása után sem haladja meg a 7500 köbmétert naponta. Ha igaz, amit a gyár állít, a vezeték megépítése felesleges.

(via atlatszo.hu)

Valódi Hírek