Most érkezett: Bilincsbe verte a NAV Iványi Gábor egyik bizalmasát

Iványi Gábor maga számolt be Ónodi István esetéről.

Kedden reggel 6 órakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emberei háromórás házkutatás után bilincsben vitték el Békéscsabára Ónodi István lelkészt, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség gazdasági hivatalának vezetőjét.

A történtekről Iványi Gábor, a közösség vezetője írt a Facebookon. Mint megosztotta, Ónodi nem telefonálhatott az eljárás során és utána sem. A NAV a házkutatásról, valamint az eljárás okáról nem hagyott hátra hivatalos dokumentumot. A hivatal annyit közölt, hogy nincs vád, nyomozás folyik.

Később Ónodi feleségének azt mondták, „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás.

Iványi Gábor bejegyzése Ónodi István esetéről

„Bilincsben vitték el otthonából az egyház gazdasági hivatalának vezetőjét – A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Közleménye

A mai napon, 2024. február 20-án, reggel 6.00 órakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói háromórás házkutatás után, magánlakásáról (miután közölte, hogy csak ügyvédje jelenlétében nyilatkozik, s ezt a hatósági személyek »akadékoskodásnak« minősítették) bilincsben elvitték Békéscsabára Ónodi István lelkészt, az egyház és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét.

Az eljárás közben és után nem telefonálhatott, készülékét elvették, és

nem hagytak ott sem a házkutatásról, sem az eljárás értelméről semmiféle hatósági iratot.

Kérdésre, hogy mi a vád, azt válaszolták, hogy vád nincsen, nyomozás zajlik. Később ezt azzal egészítették ki a feleség számára, hogy »gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja« miatt zajlik az eljárás.

Ez a lépés egy nappal előzi meg az egyház rendes évi országos közgyűlését (zsinatát), és napra csaknem pontosan két évvel követi azt, hogy (2022. február 21-én) a NAV fegyveresei váratlanul ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát.

Válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak. Az eljárásról azóta semmiféle információt nem adtak. Az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket nem szolgáltatták vissza.”

Mi történhetett?

„Tekintettel a nyomozásban tartott kétéves hallgatásra, az intézkedés időzítésére, és az őrizetbe vétel váratlan voltára,

az akció politikai indítékúnak tűnik.

Néhány nappal (február 16.) ezelőtt egyházunk nyilvánosan tiltakozott a ped0fil ügyben érintett bántalmazó jogkövetkezmények alóli felmentése ellen. Az egyházi közbenjárásra kialkudott, és az akkori igazságügyi miniszter által ellenjegyzett államfői döntést vállalhatatlannak tekintettük, és szolidaritásunkat fejeztük ki az áldozatokkal.

Budapest, 2024. február 20.

Iványi Gábor,
a MET egyház elnöke

(Fotó: NAV razzia az egyházközpontban 2022 februárjában/Mérce.)”

Augusztusban megírtuk, a magyar kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével minden eddiginél nagyobb összeget, 175 millió forintot vont le az Oltalom Karitatív Egyesület számlájáról.

Rövidesen újabb támogatást veszítettek Iványi Gáborék: a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program forrása elapadt, így onnan már nem érkezik pénz hozzájuk. Erről mellesleg Ónodi számolt be októberben.

A MET hatalmas bajba került, dolgozói bérét sem tudta kifizetni, amíg a Fővárosi Közgyűlés nem döntött úgy, hogy átveszik a közösség szociális dolgozóit novembertől, és fizetik a munkavállalók bérét.

Kapcsolódó: Hihetetlen felajánlást kapott Iványi Gábor egyháza

(Iványi Gábor hivatalos oldala/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikk:

Dobrev Klára az EU segítségét kérte Iványi Gábor egyházának megmentéséhez

Valódi Hírek