Beütött a krach: Most látszik, hogy Pintérék mekkora kárt okoztak

Már a nyugdíjasokat is visszahívja Pintér Sándor

Amint arról beszámoltunk, a pedagógushiány elképesztő méreteket öltött. Mindössze 2231 pályakezdő pedagógus állt munkába a 2023-2024-es tanévben – közölte januárban a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium felügyelete alatt álló Oktatási Hivatal (OH).

A Központi Statisztikai Hivatal idei adatai szerint elértük a mélypontot, 10 éve nem volt ilyen alacsony a teljes állásban közoktatásban dolgozó pedagógusok száma.

Az intézményeknek nincs sok választása: a nyugdíjas kollégákat hívják vissza dolgozni, ha mást nem, félállásba.

Az előző tanévhez képest 44,8 százalékkal nőtt a közoktatásban foglalkoztatott nyugdíjas pedagógusok száma.

Egyre több nyugdíjast hívnak vissza Pintérék

A köznevelési információs rendszer 2024. február 7-ei adatai szerint jelenleg 6288 nyugdíjas pedagógust foglalkoztatnak összesen a köznevelési intézményekben. A közoktatásban dolgozó pedagógusok száma közel 122 ezer, vagyis

5 százalékuk már nyugdíjasként dolgozik.

Ezek az adatok nagyon jól mutatják, milyen fontos lenne a fiatalabb szakemberek alkalmazása. A tankerületi központok azonban

nem veszik vissza azokat a pedagógusokat, akik a státusztörvényt elutasítása miatt elhagyták a pályát, de most visszatérnének.

Az Orbán-kormány 2022 nyarán „átmenetileg” egyszerűsítette a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatását. Egy évre, vagyis 2023. augusztus 31-éig tették lehetővé, hogy nyugdíjazás után is lehessen teljes állásban tanítani a nyugdíj megtartása mellett.

Tavaly májusban már módosítottak: eltörölték az időkorlátot. A nyugdíjas pedagógusok számára pedig azt is lehetővé tették, hogy az érettségi vizsgák és az országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezésében is részt vehessenek.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek