Megáll az ész: Nagy Márton fontos bejelentést tett az inflációról

Sajtótájékoztatót tartott Nagy Márton.

A nemzetgazdasági miniszter nagyon jó hírnek nevezte a januári infláció 3,8 százalékos mértékét, és úgy vélte, az infláció ami ilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozik.

Ez nem monetáris jelenség és nem kereslet oldali, hanem kínálat oldali infláció, amely az energia, az árfolyam és az ár-profit spirál eredménye –mondta.

Az emelkedő infláció mögötti jelenségek megszűntek, ezek nem fognak visszajönni

– jelentette ki.

Arra is kitért, hogy tavaly novemberben és decemberben a kiskereskedelmi forgalom már bővült. Megjegyezte, hogy óvatos optimizmust érzékelnek a lakosság fogyasztási kedvének visszatérésével.

A fogyasztás helyreállása nem fog problémát okozni sem az inflációban, sem a külkereskedelmi egyenlegben. Az egyensúlyt fogja javítani a költségvetés áfa-bevételein keresztül – tette hozzá.

Nagy Márton szerint a kormány megszüntette az inflációt

Mint írtuk, az Orbán-kormány pezsgőt bontott, miközben közölte: októberben 10 százalék alá csökkent az infláció. Több szakértő azonban

kétségbe vonta a kabinet állítását,

a közgazdászok szerint ugyanis inkább a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszereinek – amelyek már az Eurostat figyelmét is felkeltették – köszönhető a 9,9 százalék.

A magyarországi élelmiszerárak gyakorlatilag elérték az uniós átlagot, egészen pontosan annak 98 százalékán vannak – derült ki az Eurostat 2023-as adatai alapján.

Kiemelték, hogy egy éve még csak az uniós átlag 90 százalékán álltunk, így pedig egyértelművé vált az is, hogy

az Európa-rekorder magyar inflációnak rendkívül kártékony hatása volt a vásárlóerőre.

Ennek fényében nehéz értelmezni Nagy Márton derűlátó szavait.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek