Súlyos üzenetet kapott Orbán: A NATO-főtitkár figyelmeztette a magyar miniszterelnököt

A NATO-főtitkár jelezte, hogy fogytán a türelem.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy szerdai sajtótájékoztatón közölte, hogy pár napja beszélt a magyar miniszterelnökkel, aki arról „biztosította”, hogy az Országgyűlés a tavaszi ülésszak kezdete után nem sokkal – már „tényleg” – jóváhagyhatja Svédország tagságát.

Ahogyan azt a Nyugati Fény is megírta, az északi ország NATO-csatlakozása néhány hete kizárólag a magyar parlamenten múlik, ám döntés egyelőre nem született az ügyben. Ellenzéki kezdeményezésre hétfőn is volt egy rendkívüli ülés a parlamentben, de Orbán Viktorék nem mentek el. Ezért a magyar kormányfőn egyre nagyobb a nyomás a nemzetközi tisztviselők részéről.

A NATO-főtitkár sajtótájékoztatója

Jens Stoltenberg szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel tartott közös sajtótájékoztatót Brüsszelben. A találkozón természetesen téma volt Ukrajna kérdése, de később a The Washington Post munkatársa azt firtatta, hogy mi a helyzet a svédek tagságával.

Az újságíró felidézte, hogy a magyar kormány azt ígérte, nem mi leszünk az utolsók, mégis ez történt, és még mindig homályos, hogy mikor lehet a szövetség tagja Svédország. Megjegyezte, egyes amerikai törvényhozók

már szankciókat is kilátásba helyeztek Magyarország ellen a svéd NATO-tagság akadályozása miatt.

Ezután megkérdezte a két tisztviselőt, bíznak-e még Magyarországban.

Jens Stoltenberg válaszában egyértelművé tette, hogy szerinte Svédország hamarosan csatlakozhat a NATO-hoz.

„Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel, és világossá tette, hogy

határozottan támogatja a svéd szövetségi tagságot.

Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az üzenet az volt, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról. Így arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz”

– mondta Stoltenberg a NATO honlapján közzétett közlemény szerint.

A NATO-főtitkár kiemelte, hogy a svédek és finnek csatlakozása rendkívüli gyors ütemben zajlott 2022 februárja óta, és hangsúlyozta, hogy

a NATO nemcsak erősödik, hanem nagyobbá is válik.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor / Forrás: bankingnews.gr

Stoltenberg után Jake Sullivan is válaszolt a feltett kérdésre.

„Tehát először, a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén több tanácsadót is meghallgattunk, akik egymás után mondták azt: már rég itt lenne az ideje Svédország csatlakozásának, és hogy Magyarország közvetlen képviselőjéhez kellene fordulni,

mivel tényleg ők az utolsók,

és most már a szavahihetőség, kötelezettség kérdése az, hogy megteszik-e a szükséges lépéseket a parlamenti folyamatok lezárása érdekében, hogy a NATO végre üdvözölhesse 32. tagját, Svédországot”

– közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

„Látjuk az ehhez vezető utat. Természetesen szoros konzultációt folytatunk Svédországgal, amely ugyancsak látja az ehhez vezető utat”

– mondta.

„Ma nem azért állok itt, hogy konkrét fenyegetéseket vagy találgatásokat fogalmazzak meg arról, hogy milyen lépéseket tennénk a jövőben.

De a türelmünk természetesen nem lehet korlátlan.

Továbbra is gondosan figyeljük a helyzetet, és reméljük, a közeljövőben konstruktív megoldás születik ebben a kérdésben”

– figyelmeztetett Jake Sullivan.

(index.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Vége a játéknak: Jönnek az amerikai szankciók Magyarország ellen, gyűlnek az akták Orbánról

Végképp elege lett Németországnak a huzavonából: Kőkemény üzenetet küldtek Orbánnak

Mi ütött Kocsis Mátéba? Kemény üzenetet küldött a NATO-csatlakozásra váró svédeknek

Valódi Hírek