Elérte az ellenzék: Rendkívüli parlamenti ülést kell összehívnia Kövér Lászlónak

Két hete van rá.

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról

az MSZP. Az indítványhoz

a demokratikus ellenzék összes parlamenti pártja,

így a DK, a Momentum, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd is csatlakozott.

KAPCSOLÓDÓ: A NATO-főtitkár figyelmeztette Orbánékat

A házszabály szerint az országgyűlési képviselők egyötödének támogatása esetén kötelező kihirdetni az Országgyűlés rendkívüli ülését. Az 53 ellenzéki képviselő jövő hétfőre, azaz február 5-ére kérte az ülés összehívását Kövér Lászlótól. A házelnöknek lehetőleg erre az időpontra kell kihirdetnie a rendkívüli ülés időpontját, de legkésőbb a kért dátumtól számított 8 napon belül össze kell hívnia a képviselőket.

Svédország csatlakozásának támogatásáról csak akkor szavazhatnak a képviselők, ha elfogadják a napirendet. Ahhoz azonban a kormánypárti képviselők zömének megjelenése, illetve igenleges szavazata is szükséges.

Mint ismert: a Fidesz több mint másfél éve akadályozza Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját. Törökország múlt héten szavazott a kérdésről, így végül – ígérete ellenére – a magyar kabinet maradt az utolsó, amely nem szavazott a skandináv ország csatlakozásáról. Minderre azért nem került még sor, mert egy svéd televíziós riportban a magyar demokrácia helyzetét kritizálták. Korábban egyébként a finn NATO-csatlakozás támogatását is sokáig halogatták, hasonló indokokkal.

Valódi Hírek