Vége a játéknak: Jönnek az amerikai szankciók Magyarország ellen, gyűlnek az akták Orbánról

Orbán átlépett egy határt.

Az Egyesült Államok újabb szankciókat helyezett kilátásba Magyarországgal szemben – hívta fel a figyelmet Radványi Miklós, aki jelezte, újabb amerikai szankciókat léptetnek életbe Magyarországgal és a NER-elittel szemben, amelyek megnehezíthetik a magyar cégek amerikai, illetve amerikai cégek magyarországi tevékenységét is. Ami biztos: Orbán Viktor most nagyon kihúzta a gyufát Washingtonban.

Magyarország magára maradt

A konzervatív közíró szerint Orbán Viktor Magyarországának amerikai megítélését leginkább az a Kongresszusban is terjedő vicc illusztrálja, amely úgy szól:

„Hány pszichiáter kell ahhoz, hogy becsavarjanak egy villanykörtét? – Egy, de ehhez a villanykörtének meg kell változnia. És hány magyarra van szükség ahhoz, hogy becsavarjanak egy ugyanolyan villanykörtét? – Egyre sem, mert a magyarok évszázadokon keresztül hozzászoktak ahhoz, hogy sötétségben élnek, és ezért mindig másokat hibáztatnak.”

Az utóbbi időszakban rengeteg jele mutatkozott meg annak, mennyire megromlottak a magyar–amerikai kapcsolatok. David Pressman budapesti amerikai nagykövet még január 26-án adott interjút a The Guardian brit lapnak, amelyben leginkább Svédország NATO-csatlakozásának ügyét emelte ki. A diplomata kemény kritikákkal illette a magyar kormányt, amiért Orbánék ígéretük ellenére is utolsók maradtak a ratifikálással.

„Magyarország teljesen magára maradt”

– mondta David Pressman.

Ezután a nagykövet Washingtonba utazott, hogy – a kiadott közlemény szerint – magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőkkel folytasson tárgyalásokat az amerikai–magyar kétoldalú kapcsolatokról. Pressman tárgyalt a külügyminisztérium magas rangú tisztviselőivel, köztük Antony Blinken külügyminiszterrel, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetőivel is. Találkozott továbbá a törvényhozás mindkét pártjának vezetőivel, köztük a szenátus külügyi bizottságának elnökével, Ben Cardin szenátorral, valamint Thom Tillis szenátorral.

Cardin szenátor a napokban felvetette, hogy vissza kellene állítani a vízumkényszert Magyarországgal szemben, emellett jelezte azt is, hogy el kellene kezdeni a globális Magnitsky-törvény alkalmazását bizonyos magyarokkal szemben. A republikánus Tillis szenátor közleményben fenyegette meg a magyar kormányt és Orbán Viktort, mondván: eléggé

fogytán van a szövetségesek türelme.

Orbán Viktor megszegte az ígéretét

Mint megírtuk, Pressman részt vett a parlament hétfői rendkívüli ülésén is, amelyet az ellenzék a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának ügyében kezdeményezett. A budapesti amerikai nagykövetség közleményben üdvözölte a fejleményeket, emlékeztetve: „Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy Magyarország »az első adandó alkalommal« cselekedni fog”. A kormánypárti képviselők nem mentek el az ülésre, de Pressman viszont ott volt, és vele együtt több további NATO-tagállam budapesti nagykövete is, köztük a szlovák és a lengyel is.

„Svédország csatlakozása a NATO-hoz olyan kérdés, ami

közvetlenül érinti az Egyesült Államok biztonságát és az egész szövetségünk biztonságát…

Mi továbbra is közelről figyeljük (az eseményeket), és azt várjuk, hogy Magyarország gyorsan cselekedjen”

– nyilatkozta a rendkívüli ülést követően a nagykövet.

Vedant Patel helyettes külügyi szóvivő washingtoni sajtótájékoztatóján szintén csalódottságát fejezte ki az üggyel kapcsolatban:

„Magyarország kijelentette, hogy támogatja Svédország NATO-csatlakozását, és azt is elmondta, hogy Svédország teljesítette vállalásait, és kész a NATO szövetségesévé válni. Úgy gondoljuk, hogy Svédország NATO-csatlakozásának ügye eldőlt, és reméljük, hogy gyorsan túl tudunk jutni ezen a végső folyamaton.”

Az USA bekeményít

Radványi Miklós szerint már önmagában az is figyelemre méltó, hogy a Kongresszus és a Szenátus napi szinten belefolyik a külpolitika irányításába, amely egyébként elnöki hatáskörbe tartozik. Hozzátette, az is beszédes, hogy kétpárti az egyetértés: mind a demokrata, mind a republikánus párt szenátorai fontosnak tartották, hogy véleményt alkossanak Magyarországról.

„Ez persze nem véletlen, mára már az egész Szenátus, az egész Kongresszus is teljesen Orbán ellen fordult,

nincs a Kongresszusban már egyetlen barátja sem”

– húzta alá, hozzátéve: az USA ma már tisztában van azzal, hogy Orbán gátlástalanul próbálja nemzetközileg előtérbe helyezni saját érdekeit, a magyar kormányfő összes lépését ez motiválja.

„Az orbáni külpolitika nem a realitások talaján áll, hanem fantazmagóriákra épül, ami ahhoz vezetett, hogy Magyarország és Orbán teljesen izolálta magát mind a NATO-ban, mind az EU-ban, és

ez nem fog megváltozni, ameddig Orbán Magyarország miniszterelnöke”

– hívta fel a figyelmet Radványi Miklós.

Az Egyesült Államok pedig most úgy döntött, keményebb eszközökhöz nyúl, mert már az amerikai biztonsági érdekeket is sértik a magyar lépések. A nyomásgyakorlás több dolgot is eredményezhet. Például újra napirendre kerülhet a vízumkényszer visszaállítása, vagy éppen az amerikai cégek magyarországi jelenlétének kritikusabb kezelése abban az esetben, ha magyar cégekkel akarnak együttműködni. Sajnos, a magyar cégeket lassan egy kalap alá veszik az orosz és a kínai cégekkel, emiatt szigorúbb felügyelet alá helyezhetik azokat,

azt vizsgálva, vajon nem működnek-e együtt az orosz és a kínai kémszervezetekkel (!).

„Ezentúl, az USA-nak megvannak azok az eszközei, amelyekkel a Magnitsky-törvény alapján Orbánnal és az őt körülvevő csappattal szemben közvetlen szankciókat tudnak bevezetni”

– mutatott rá Radványi Miklós, jelezve, az Egyesült Államok pénzügyminisztériumában működik egy, a korrupció és a pénzügyi bűncselekmények ellen fellépő főosztály, ahol ő maga is 14 évig dolgozott.

„Ennek alapján pontosan tudom, hogy milyen vaskos aktákat tud produkálni ez a részleg, milyen hatékonyak az ott dolgozók, amikor a célszemélyek után nyomoznak, adatokat gyűjtenek róluk,

és előkészítik az esetleges szankciókat”

– mondta.

„Szent meggyőződésem, hogy Orbánnak, közvetlen munkatársainak és családtagjainak nagyon vaskos aktái vannak, és ezek pontosan tartalmazzák, hogy mikor, hol és mit követtek el”

– tette hozzá.

(hírklikk.hu nyomán)

Valódi Hírek