Megreccsent a gazdaság? Nagy Márton teljesen váratlanul borította a bilit

Mégsem volt olyan szép a növekedés?

A tavalyi év utolsó negyedévében megtorpanást lát a gazdasági növekedésben Nagy Márton. Ezt az index.hu-nak adott pénteki interjújában árulta el a nemzetgazdasági miniszter. Persze, az is kérdés, hogy mit jelent ez a növekedés, hiszen azt is elárulta, hogy

a kormányzati hitelprogramok 2,3 százalékkal emelték a tavalyi GDP-adatokat.

Ez azt jelenti, hogy ami növekedésnek lett feltüntetve, egyszerű hitelfelvételnek köszönhető. Azt viszont kamatostul vissza is fizethetjük a jövőben.

Ahogyan azt a Nyugati Fény is megírta, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Magyar Export-Import Bank Zrt. áprilisban, jelentős sikerrel, 5 éves futamidejű devizakötvény-aukciót hajtott végre. Ennek során a tárca 1,25 milliárd dollár összegű – közel 429 milliárd forint értékű – forrást gyűjtött közel 150 európai és amerikai befektetőtől.

A kötvények iránt jelentős volt a kereslet, amelynek eredményeképp az előzetesen várt hozamszintnél kedvezőbb, 6,32 százalékos, euróban kifejezve 5,7 százalékos kamat mellett jutott forráshoz az Eximbank – írja az Index.

A bank hitelállománya közel 50 százalékkal növekedett. Az Exim esetében a növekedés főleg a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak volt köszönhető: „a program nélkül a vállalati hitelezés 40 százalékkal esett volna vissza” – mondta el.

Valódi Hírek