Mi történt? Felfoghatatlan pénzeket akasztottak le Orbánék innen

Több mint 1 milliárd dollárt vont be a globális pénzügyi piacról az Exim.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Magyar Export-Import Bank Zrt. szerdán, jelentős sikerrel, 5 éves futamidejű devizakötvény-aukciót hajtott végre, amelynek során 1,25 milliárd dollár összegű – közel 429 milliárd forint értékű – forrást gyűjtött közel 150 európai és amerikai befektetőtől.

A kötvények iránt jelentős kereslet mutatkozott, amelynek eredményeképp az előzetesen várt hozamszintnél kedvezőbb, 6,32 százalékos, euróban kifejezve 5,7 százalékos kamat mellett jutott forráshoz az Exim – közölték.

„A sikeres kibocsátás és az aukción tapasztalható több mint háromszoros túljegyzés jól példázza, hogy Magyarország és a magyar gazdaság iránt a nemzetközi piaci bizalom töretlen, hazánkat és az Eximet a globális pénzügyi színtéren is elismert szereplőként, megbízható partnerként kezelik a befektetők”

– állították közleményükben.

A nemzetközi devizakötvény-kibocsátáson realizált forrásbevonás hozzájárul, hogy az Exim – a jelenlegi kedvezőtlen hitelezési környezetben – tovább erősítse kiemelt szerepét a magyar gazdaság finanszírozásában, kedvező forrásokat biztosítva a hazai vállalkozói szektor számára – írták.

Az eredményes nemzetközi kötvénykibocsátás a jelenlegi háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben különösen fontos, mivel teret biztosít a hazai vállalkozások teljesítményének és versenyképességének növekedéséhez, ezáltal elkerülhető a recesszió, biztosítható a teljes foglalkoztatottság és a családok védelme – vélekedett a minisztérium, annak dacára, hogy Európa-rekorder lett a pénzromlás mértéke Magyarországon.

Megjegyezzük, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke a közelmúltban jelezte:

nem felzárkózást, hanem leszakadást hozott az Orbán-kormány gazdaságpolitikája.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek