Baj van? Az OTP váratlanul leállította a kínai bizniszét

Rendkívüli közleményt adtak ki.

Az OTP Bank lezárja projektjét, amelyben 15 százalékos részesedéssel fogyasztási hitelezési vegyesvállalat létrehozásában vett volna részt a Kínai Népköztársaságban – közölte a hitelintézet pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

„Tekintettel arra, hogy a teljesülési feltételek a szerződéses határidőig nem valósultak meg,

a bank a projekt lezárásról és az ehhez szükséges lépések megtételéről döntött”

– indokolták a közleményben az OTP kiszállását a kezdeményezésből.

Az OTP a vegyesvállalat alapításáról szóló megállapodásokat 2022. június 2-án írta alá több partnerrel. Arra számítottak, hogy a tranzakció pénzügyi zárása a negyedik negyedévig megtörténhet.

Az MTI közlése szerint az OTP Bank részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Csütörtökön a papír ára 535 forinttal, 3,25 százalékkal 16 985 forintra nőtt a zárás előtt nem sokkal, árfolyamának minimuma 8940 forint, maximuma 17 160 forint volt az elmúlt egy évben.

Mint megírtuk, Nagy Márton csütörtökön még azt hangoztatta, hogy „Kína fontos gazdasági partnere Magyarországnak”. Azt mondta, 2024-ben a két ország együttműködése „még tovább fejlődhet”.

„Mi magyarok a partnerségben, tiszteleten és józanságon alapuló kapcsolatokban hiszünk, és továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre

a következő 75 évben is, arra, hogy Magyarország összekösse Kínát és a Nyugatot”

– magyarázta a miniszter Gong Tao kínai nagykövet jelenlétében a Magyar Posta Sárkány Éve bélyegkisívének ünnepélyes kibocsátásán.

Valódi Hírek