Rendkívüli bejelentéssel rukkolt elő Orbánék spiclije: Elindítják a vizsgálatokat a kritikus magyar állampolgárok ellen

Más állami szervekkel is „együttműködnek”.

Február 1-jével megkezdi működését a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH), amelynek élére Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök Lánczi Tamás kormánypárti „politológust” nevezte ki.

Az SZH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a hivatal azzal a céllal jött létre, hogy „óvja Magyarország politikai, gazdasági és kulturális önrendelkezését (sic!)”.

Feladata, hogy felhívja a magyar társadalom és a politikai döntéshozók figyelmét „a külföldi befolyásolási kísérletekre„. Ennek érdekében saját hatáskörben és

más állami szervekkel együttműködve vizsgálatokat folytathat,

ezek eredményét pedig a nyilvánosság elé tárja. A magyar szuverenitás védelme érdekében javaslatokat tehet a jogalkotónak – ismertették.

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Magyarország a globális átalakulások korszakában is saját maga dönthessen sorskérdéseiről”

– magyarázták.

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára 2024. január 15-én nevezte ki Lánczi Tamást a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökévé.

Mint írták: Lánczi Tamás 1978. november 17-én született Budapesten. 2003-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán politológusként. Ezt követően óraadóként politológiát „oktatott” a Századvég Politikai Iskolában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is. 2020-tól 2023 végéig a PROKON Politikatudományi Szakkollégium igazgatója volt.

2001-től egy éven keresztül a Miniszterelnöki Kabinet tagjaként dolgozott. 2002 és 2010 között a Fidesz országgyűlési frakciójának munkáját segítette. 2010-2011-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban a miniszter kabinetfőnöki feladatait látta el helyettes államtitkári rangban. Ezt követően hét éven át a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója volt. 2015-től a közelmúltig a Danube Business Consulting Ltd. ügyvezető igazgatói pozícióját töltötte be. 2017 és 2019 között a Figyelő hetilap főszerkesztőjeként dolgozott, majd a XXI. Század Intézet igazgatója volt. 2020-tól 2024 januárjáig az MTVA Online igazgatója, a 48 perc című közéleti műsor vezetője volt.

Ugyan az MTI beszámolójában Lánczi életrajzának részletes ismertetéséből kimaradt több elem is, ugyanakkor jelezzük, hogy a felkért elnöknek akadhatnak még bőven tennivalói, hiszen a törvény kimondja:

az elnök nem lehet vezető gazdasági vállalkozásban.

Mint korábban megírtuk,

  • a brit cégnyilvántartás szerint a politikai elemző jelenleg is Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki főtanácsadó Egyesült Királyságban bejelentett cégének, a Danube Business Consulting Ltd.-nek az egyik igazgatója.
  • De a hamarosan a szuverenitás felett őrködő Lánczi életrajza bővelkedik az olyan külföldi kapcsolatokban is, amelyek miatt akár gyanús elemnek is nyilváníthatná a Fidesz-média.
  • Az elemző magyarországi egyetemi tanulmányai után, 2008-ban egy amerikai NGO (civil szervezet), az American Council of Youth Political Leaders (ACYPL) programjában is részt vett.
  • Később pedig – 2015 és 2018 között – a dohánypiaci nagykereskedelem fideszes államosítása után a British American Tobacco (BAT) felügyelőbizottsági tagja volt.

Fontos lehet megemlíteni azt is, hogy az SZH elnökét az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog is megilleti, amelyet csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni. Így pedig Orbánék új hivatalának elnökét nem lehet felelősségre vonni bíróság vagy egyéb hatóságok előtt a tevékenységével kapcsolatban. Ellene büntető- vagy szabálysértési eljárás is

kizárólag a parlament jóváhagyásával indítható.

Az úgynevezett „Szuverenitásvédelmi Hivatal” tevékenységével kapcsolatban számos cikkben hírt adtunk. Ezekről itt lehet olvasni:

Megtörte a csendet Orbánék kápója: Jönnek a vizsgálatok, mindenkit megfigyel a Fidesz-kormány (+videó)

Pofátlan választ adott az 5 milliós fizetésű Orbán-szolga, amikor a leendő hivatal függetlenségéről kérdezték

Mindenki kezdhet félni: Újabb részletek derültek ki Orbánék rettegett hivataláról (+videó)

Valódi Hírek