Most futott be a rossz hír Orbánnak: Nem enged az EU a Fidesz zsarolásának

Fogy a magyar kormány mozgástere.

Mint megírtuk, Orbán Viktor a decemberi uniós csúcson – amikor a másik szavazásról kitessékelték egy kávéra – egyetlen EU-s vezetőként emelt vétót a háború sújtotta Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás ügyében. Csak emiatt kellett újra összehívni február 1-jére egy brüsszeli ülést.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója már korábban elkotyogta, hogy csak akkor hagynák jóvá a megtámadott ország támogatását, ha a magyar kormány is megkapná a jogállamisági problémák miatt befagyasztott EU-s pénzeket. Persze nyilvánosan nem ezt az álláspontot képviselte a Fidesz, hanem azt, hogy a szeretnék évente felülvizsgálni az ukrán költéseket, így minden esztendőben tudnának zsarolni az aktuális összeg megvétózásával.

A Reuters értesülései szerint az uniós vezetők

elutasították Orbán zsarolását,

így várhatóan ugyanazt a szavazást fogják újra megtartani, amit már egyszer megvétózott a magyar miniszterelnök.

A lapnak nyilatkozó forrás azt is elmondta, hogy azért nem engednek a magyar kormánynak, mert akkor félő lenne, hogy legközelebb is vétóval zsarolnának.

A másik oldalon ugyanakkor belengették, hogy amennyiben Orbán február 1-jén is megvétózná a támogatást, akkor a magyar kormány szavazati jogát is elvehetik az EU-s intézményekben, vagy gazdasági szankciókat is kivethetnek Magyarországgal szemben.

Valódi Hírek