Mi lesz ebből? Egészen váratlan helyről kapott meghívást Orbán Viktor

Fontos vendég érkezett hozzá csütörtökön.

Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnök az Orbán Viktor kormányfővel csütörtökön folytatott budapesti megbeszélést őszintének, sok területre kiterjedőnek, bizalommal telinek és hatékonynak nevezte a találkozót követően, hozzáfűzve, hogy ennek alapja a két ország közti 75 éves kapcsolat.

Pham Minh Chinh a Karmelita kolostorban tett sajtónyilatkozatában azt mondta, a XX. században Vietnám sok szenvedést élt túl, majd hosszú embargós időszak jött, ezért értik a béke értékét, állandó békére vágynak, és minden tőlük telhetőt meg is tesznek érte.

Független, sokoldalú külpolitikát folytatnak és megbízható partnerek szeretnének lenni a nemzetközi kapcsolataikban, amelyek között Magyarország a hagyományos barátság miatt elsőbbségi helyzetben van – közölte a vietnámi miniszterelnök.

Hozzátette, hogy szeretné még jobban elmélyíteni és még hatékonyabbá tenni az együttműködést a két ország között, ezért

meghívta Orbán Viktort egy vietnámi látogatásra.

Pham Minh Chinh célként nevezte meg a beruházásösztönzést, és mint mondta, igyekeznek még magasabbra emelni a két ország közti, immár 1 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat.

Emellett együttműködnek a honvédelem, a technológiaátadás és a kiberbűnözés elleni fellépés terén, tovább erősítenék a kapcsolatot az oktatásban, a kultúrában, a turisztikában és a munkaerőképzésben – részletezte.

Köszönetet mondott azért, hogy a magyarországi vietnámi közösség jó körülmények között élhet, és reményét fejezte ki, hogy a vietnamiak mielőbb nemzeti kisebbségi státuszt nyernek el Magyarországon.

Beszélt arról is, hogy a dél-kínai-tengeri vitás területi kérdéseket diplomáciai úton kell rendezni: mivel itt halad át a világ árucseréjének 60 százaléka, biztosítani kell a hajózás és a légifolyosók szabadságát.

Orbán Viktor a találkozóhoz hozzáfűzte: Ázsia megállíthatatlanul emelkedik, és ebben az új világgazdasági rendszerben óriási lehetőséget látnak Magyarország számára.

Többek között arról is szót ejtett, hogy reményei szerint Vietnám is csatlakozik „a Magyarországon sikeres ázsiai országok köréhez”, a kereskedelem volumene jelentősen növekedni fog, sőt, a kereskedelem mellett

be is fektetnek majd a tervek szerint „egymás országába”.

Bár a két politikus nem részletezte, hogy pontosan milyen befektetésekben, beruházásokban gondolkodnak, annyi biztos, hogy a kormány hasonló ötletei nem arattak osztatlan sikert az elmúlt időszakban.

A héten

hatalmas port kavart a dél-koreai Bumchun salgótarjáni üzemében történt kirúgások ügye.

A Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálatot indított, a cég pedig közleményben próbált magyarázatot adni a történtekre. Ez már a harmadik alkalom, hogy arról érkezik hír, hogy egy magyarországi cég magyar dolgozókat bocsát el EU-n kívülről érkező vendégmunkásokért.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek