Mi a fene? Nagy Márton minisztériuma vizsgálatot indított Orbánék vendégmunkásai miatt

Ezt is megéltük.

Megírtuk, hogy a dél-koreai Bumchun korábban több milliárdos állami támogatást kapott, hogy munkahelyeket teremtsen, viszont a cég most mégis úgy döntött, kirúgja a magyar dolgozókat, hogy a helyükre vietnámi vendégmunkásokat vegyen fel.

Az elbocsátott hazai munkások nehéz helyzetbe kerülnek, mivel az eset Nógrád vármegyében történt, ahol az országban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta.

A dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből mintegy 60 magyar munkavállalót bocsátottak el december óta. A vállalat elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket, tényleges tevékenységet 2020 óta folytatnak Magyarországon.

A kirúgásokra azután került sor, hogy a múlt év végén jelentős számú vietnámi vendégmunkás érkezett a céghez, akiket az elbocsátott magyar dolgozók tanítottak be például a gépkezelői és a gépfeltöltői munkára.

A cég körüli botrányok miatt a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium is lépni kényszerült.

„A megjelent hírekkel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását”

– közölték.

A minisztérium szerint azért bocsátotta el a cég magyar munkavállalókat, mert a gyárban átmeneti termeléscsökkentést hajtottak végre, így „tavasszal mind a létszám, mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokott szintre”.

A közleményben természetesen hangsúlyozni akarták, hogy az Orbán-kormány családbarát – bár ebben az esetben ez már-már iróniának tűnhet. Arra hívták fel „minden érintett szereplő figyelmét, hogy a kormány megvédi a magyar családokat és a magyar munkahelyeket”.

Emlékeztettek, hogy vendégmunkást csak akkor lehet felvenni, ha magyar munkaerővel már nem lehet feltölteni az üres álláshelyeket.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek