FRISS: Fico letette a nagyesküt Orbánnak, de van itt egy komoly bökkenő

Vannak bajok.

A Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint most, mert a két ország úgy kapcsolódik össze az Európai Unión belül, hogy egymást erősíti a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonság tekintetében is – jelentette ki Orbán Viktor, miután kedden Budapesten tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel.

Budapest, 2024. január 16.
Orbán Viktor miniszterelnök Robert Fico szlovák kormányfõvel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar miniszterelnök a szlovák kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Magyarország és Szlovákia érdekei „legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak”, mind a két ország számára fontos a szuverenitás.

KAPCSOLÓDÓ: Minden kiderült Robert Fico magyarországi útjáról

Magyarország (értsd: a magyar kormány – a szerk.) részéről – és úgy érzem, hogy itt van azonosság – nem örülünk a brüsszeli szuperállami kezdeményezéseknek, egyáltalán nem örülünk az illegális migrációt legitimálni akaró törekvéseknek, meg akarjuk védeni a határainkat, és mi akarjuk megmondani, kiket engedünk be az országunkba

– tette hozzá. Itt érdemes feleleveníteni azt, hogy tavaly májusban az Orbán-kormány

szabadon engedte a magyar börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészeket,

ami miatt a magyar–szlovák határon olyan krízis alakult ki, hogy Ficóék első intézkedése a határőrizet újbóli bevezetése volt.

A magyar miniszterelnök köszönetet mondott Robert Ficónak, amiért a szlovák rendőrök rendszeresen segítenek megvédeni Magyarország déli határait, és jelezte: cserébe Magyarország örömmel járul hozzá, hogy az idei év elejétől közreműködjön a légtérrendészeti feladatok ellátásában Szlovákiában.

Szlovákia nem támogatja „Magyarország jogainak bármiféle korlátozását” az Európai Unióban, és soha nem fog egyetérteni azzal, hogy egy országot azért büntessenek meg, mert a szuverenitásáért és az ország nemzeti önállóságáért küzd (sic!) – viszonozta a bókokat Robert Fico. Hozzátesszük, Ficót természetesen az sem zavarja, ha az uniós költségvetést meglopja a korrupció miatt elítélt magyar kormány.

Budapest, 2024. január 16.
Robert Fico szlovák kormányfõ Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

A szlovák miniszterelnök a magyar kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: „nagy nyugtalansággal” figyelik, ami jelenleg a magyar és a szlovák kormány körül zajlik, hiszen az Európai Parlament szerdán egy nyilatkozatot szeretne elfogadni a szlovák büntető törvénykönyv változásával és a speciális ügyészség megszüntetésével kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban bírálta a szlovák ellenzéki európai parlamenti képviselőket, akik szerinte „ártanak az egész országnak, hogy ártsanak a kormánynak”.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Ficóék rendőri vezetőket, ügyészeket és bírókat rúgtak ki, hogy

megakadályozzák az ellenük folytatott nyomozásokat, amiket a régi/új kormány maffiakapcsolatai miatt indítottak.

Tehát az EU-s intézmények egy magyarországihoz hasonló, jogállamot leépítő kormány visszaéléseit szeretnék csírájában elfojtani Szlovákiában.

Budapest, 2024. január 16.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Robert Fico szlovák kormányfõ közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Mint Fico mondta, figyelik a Magyarország körül kialakult helyzetet is, hiszen olyan javaslattervezetek jelennek meg, amelyek alapján megfoszthatnák a szavazati és jogaitól a magyar kormányt az Európai Tanácsban. Kijelentette: amíg a szlovák kormány feje lesz, addig soha nem fog egyetérteni azzal, hogy „egy országot azért büntessenek meg, mert a szuverenitásáért és az ország nemzeti önállóságáért küzd” – harsogta a magyar kormányzati kommunikációval kísértetiesen egybecsengő stílusban és elfogultsággal.

Robert Fico arról is beszélt: elutasítják az uniós migrációs paktumot, valamint ugyanaz a véleményük Orbán Viktorral Ukrajnát illetően és a V4-ek működésével kapcsolatban is.

Ficónak ezt a kijelentését is érdemes fenntartásokkal kezelni. Ő ugyanis – ellentétben Orbánnal – minden különösebb „kávészünet” nélkül támogatta Ukrajna uniós csatlakozását, valamint a megtámadott országnak folyósítandó EU-s támogatást is gond nélkül megszavazta.

A visegrádi együttműködés kapcsán pedig épp a minap beszélt arról a cseh miniszterelnök: épp Orbán Viktor Putyin-imádata miatt nem lát arra reményt, hogy a közeljövőben újra működőképes legyen a V4-es szövetség.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek