Rendkívüli bejelentés: Katonai erőket vezényel Szlovákia a magyar határra

Nem sikerült megállapodniuk a magyar kormánnyal.

A szlovák kormányfő hétfő este jelentette be, hogy komoly erőket – rendőröket és katonákat – vezényelnek a magyar zöldhatárra. A Népszava a parameter.sk beszámolója alapján azt írta, a menekülteket Magyarországra szeretnék kitoloncolni, Robert Fico miniszterelnök pedig elismerte:

nem sikerült ezt a kérdést rendezni a magyar kormánnyal.

„Az embereknek nyugodtabb körülmények között, és nagyobb biztonságban kell élniük”

– magyarázta Robert Fico, hozzátéve: amíg nem tudják teljes ellenőrzés alá vonni az illegális migrációt, addig olyan személyek is beléphetnek az országba, „akik terrorszervezetekkel állnak kapcsolatban”.

„Feltérképeztük, hogy a határ melyik részén fordul elő leggyakrabban az illegális határátlépés, ezért a legfontosabb technikát ezeken a szakaszokon összpontosítjuk”

– közölte.

Tudatta, a magyar kormánytól kapott információk is segíteni fogják munkájukat. Ismertette: a cseh rendőrségtől hőkamerás autókat kaptak, amelyekkel több kilométerről is be lehet azonosítani az érkezőket. Közölte,

minden egyes illegális migránst letartóztatnak és kitoloncolnak Magyarországra.

„Előkészületben van egy látogatás Magyarországra, ahol a readmissziós megállapodásból következő kötelezettségek teljesítéséről akarunk tárgyalni, de ez a találkozó még további előkészítő tárgyalásokat igényel”

– osztotta meg Fico, aki megjegyezte: az embercsempészek látni fogják majd, hogy Szlovákia néhány órán belül képes bárhol megvédeni a határt. A rajkai határátkelőhelyen már feltűnt egy vízágyú is, noha eddig még oda nem érkeztek menekültek – fűzte hozzá.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter pedig arról tájékoztatott:

céljuk a teljes határszakasz megvédése.

Ismertette, ebből kifolyólag az állomány jelentős részét ide fogják vezényelni. Mivel rendkívül feszült a helyzet világszerte, éppen ezért erős migrációs veszéllyel kell számolni, és a helyzetet nem szabad alábecsülni – közölte.

Valódi Hírek