Fontos bejelentést tett a magyar korrupciót vizsgáló EU-s testület Budapesten

Itt vannak a részletek.

Sajtótájékoztatót tart szerda délután az EU-s pénzek felhasználását vizsgáló bizottság Budapesten, amelyről a helyszínről tudósítottunk. A rendezvényen a testület tagjai elmondták, milyen benyomást szereztek a Magyarországon töltött három nap során a kormányzat, illetve az ellenzék és az önkormányzatok munkájáról.

Fotó: Nyugati Fény

Monika Hohlmeir, az EP költségvetési bizottságának elnöke elmondta: intenzív tárgyalások folytak Magyarországon az elmúlt három napban. Azt vizsgálják, hogy a 27 mérföldkő amelyeknek teljesítése a források megszerzésének feltétele teljesültek-e.

Hohlmeir arról beszélt: az uniós források nagy fejlődési lehetőséget biztosítanak Magyarországnak, de az a kérdés, hogy ez az pénz hogyan juthat el a magyar emberekhez méltányosan, diszkrimináció nélkül és igazságosan jegyezte meg.

Nyugtázták a NAV es az OLAF együttműködését, valamint az Integritás Hatóság felállítását, de

hiányosságokat találtak

a magyar hatóságok működésében. Az Állami Számvevőszéknek feltett kérdésekre egyáltalán nem kaptak választ mondta az elnök.

Fotó: Nyugati Fény

Az EB és az OLAF bizonyítékai alapján állítható, hogy

elégtelen a korrupció elleni küzdelem.

Számos kérdésre nem kapott választ a bizottság. 29 audit alapján 1,4 milliárd eurónyi kohéziós forrást fagyasztottak be.

A bizottság által felkeresett önkormányzatok panaszkodtak, hogy bizonyos cégeknél koncentrálódnak a közbeszerzések. Ezek azt is elmondták, hogy a kormány egyik napról a másikra változtat a törvényeken. A különadókról és az ársapkákról is panaszkodtak a bizottságnak.

Nagyon sok ellenőrzést tartanak az érintetteknél. A tájékoztatón Holmeir kiemelte, hogy 2022-ben 95-ször módosította a költségvetési törvényt az Orbán-kormány.

Nagyon fontos számunkra, hogy az önkormányzatok részesüljenek a forrásokban. Az EU-s alapoknak el kell érnie a társadalmat. Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy felelősséggel ossza el a pénzeket! Ez a pénz a magyar polgároké. Azt várjuk a kormánytól, hogy hajtsa végre a 27 mérföldkövet!

hangsúlyozta Hohlmeir.

Petri Sarvamaa képviselő azt mondta, nagyon sok tényfeltáró missziót tartanak. Kiemelte, hogy a vizsgálatok nem a magyarok ellen szólnak, hanem a kormányzati csalás ellen.

Semmi problémánk a magyarokkal, szeretjük a magyarokat!

Azt akarjuk, hogy az előírt törvényeket betartsa a magyar kormány!

jelentette ki Sarvamaa.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő elmondta: nyolcadik alkalommal van Magyarországon, és mindig tanul valamit, amikor ide érkezik.

Azt akarjuk, hogy ez a pénz eljusson Magyarországra, iskolákat építsenek, segítsenek a szegény embereken.

Nem szeretnénk, hogy Orbán, a családja és a haverjai gazdagodjanak ebből a pénzből!

A korrupció ellen harcolunk!

hangsúlyozta Freund.

Elmondta: tudják, hogy szenved az Magyarország , mert visszatartják a pénzeket, de azt szeretnék, ha tisztességesen használnák fel az uniós forrásokat.

Fotó: Nyugati Fény

Érdekességként elmondták, hogy szöges ellentétben áll, amit Karácsony Gergely mondott a magyarországi korrupciós helyzetről azzal, amit Navracsics Tibor állított arrólt.

Felhívták rá a figyelmet, hogy még számos feladat vár rájuk a látogatást követően. Közös állásfoglalást adnak ki a bizottság tagjai az elmúlt három nap fejleményei alapján. Az EP-ben a következő plenáris ülésen szavaznak majd az állásfoglalásról.

Valódi Hírek