120 EP-képviselő kezdeményezte a magyar kormány szavazati jogának felfüggesztését

Hogy ne tudjon többé Orbán vétózni.

Kedden beszámoltunk róla, hogy aláírásgyűjtésbe kezdett Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő annak érdekében, hogy az uniós kormányok

visszavonják Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban.

A politikus az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának írt levelében a képviselőtársak támogatását kérte, továbbá kifejtette, hogy hazánkban súlyosan és tartósan sérültek az EU-s értékek. Sarvamaa szerint fontos, hogy az eljárás a következő szakaszába lépjen többek között a közösség értékeinek védelméért.

A támogató aláírások gyűjtésének határideje péntek 15 órakor lejárt, Sarvamaa

120 EP-képviselő támogatását szerezte meg.

Orbánék szavazati jogának felfüggesztését jellemzően a legnagyobb frakciók tagjai támogatták. A kezdeményezés is a legnagyobb, kereszténydemokrata Európai Néppárt (EPP) soraiból érkezett, de támogatta sok szociáldemokrata (S&D), liberális (Renew Europe), zöld és szélsőbalos képviselő is. Az Európai Parlamentben összesen 705 képviselő foglal helyet.

A 7-es cikkely szerinti eljárást a magyar kormány ellen már 2018-ban elindították – ennek az lehet a végső következménye, hogy a szavazati jogokat felfüggesztik.

Ahhoz, hogy a magyar kormány szavazati jogait valóban felfüggesszék, még rengeteg lépésnek meg kell történnie. A legfontosabb, hogy a végső döntést az Európai Tanácsban az uniós állam- és kormányfők hozzák meg, méghozzá egyhangúlag. Az eljárás alá vont kormány nem szavazhat ilyenkor, de így is a maradék 26 tagország egységes ítéletére lenne szükség.

(Euronews/Nyugati Fény)

Valódi Hírek