Dagad a botrány: Ausztria azonnali magyarázatot követel Orbánéktól a börtönökből kiengedett embercsempészek miatt

Felülvizsgálják az együttműködést.

Hétfőn délután robbant ki az újabb diplomáciai botrány, amikor az osztrák külügy berendelte a bécsi magyar nagykövetet, annak okán, hogy a magyar kormány több száz elítélt embercsempészt engedett szabadon a börtönökből.

Az osztrák külügyminisztérium a 24.hu kérdésére azt válaszolta: a találkozón a tárca részéről hangsúlyozták, hogy a magyar kormányrendelet merőben ellentmond mindannak, amit Magyarország az embercsempészet elleni küzdelemben korábban markánsan képviselt.

„Az osztrák fél egyértelműen rámutatott, hogy Magyarország lépéseinek közvetlen következményei vannak a szomszédos ország biztonságára nézve.

Ausztria azonnali és átfogó magyarázatot vár Magyarországtól”

– közölték.

Az ügyben keresték Magyarország bécsi nagykövetségét is, arról érdeklődtek, hogy Nagy Andor nagykövet hogyan értékeli a találkozót. A nagykövetség azt közölte, kérdéseikkel forduljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtókapcsolatokért felelős szervezeti egységéhez, azonban innen nem kaptak választ.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) kedden azt a tájékoztatást adta, hogy eddig 606 elítéltet engedtek ki a magyar börtönökből a fogvatartott 2636 embercsempész közül.

Az eset súlyos indulatokat váltott ki Bécsben. A börtönökből szélnek eresztett embercsempészek miatt Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter már vasárnap kérdőre vonta magyar kollégáját, Szijjártó Pétert. Az oszták külügyminiszter közölte: előzetesen nem történtek egyeztetések az ügyben, őket rendkívül váratlanul érte a magyar kormány különös döntése. Ezt követően bekérették Magyarország bécsi nagykövetét is.

A Népszava beszámolójában megjegyezte, hogy Magyar adatokra hivatkozva közel hétszáz embercsempész elengedésével számolnak az osztrákok, akik belügyminiszteri rendeletre már pénteken szigorították az ellenőrzést az osztrák-magyar határátkelőkön, ezzel kellemetlenségeket okozva az Ausztriában dolgozó magyaroknak.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter figyelmeztetett:

az osztrák kormány felülvizsgálja a magyar rendőri szervekkel a magyar-szerb határon működtetett együttműködési rendszert.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője súlyos bűncselekménynek nevezte az embercsempészetet, Gulyás Gergely érvelését pedig – miszerint „a külföldi csempészek börtönben tartása sokba kerül”, – olcsó kifogásnak minősítette.

Az rtl.hu arról írt, hogy az Orbán-kormány szerint a magyar börtönök zsúfoltsága miatt engedték szabadon az embercsempészeket. Mint rámutattak, valóban zsúfoltak lehetnek a magyar börtönök, hiszen 100 ezer lakosra vetítve

Magyarországon van a legtöbb fogvatartott az EU-ban.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint „Brüsszel” a hibás mindenért.

„Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök”

jelentette ki Rétvári Bence.

Kapcsolódó:

Váratlan kardcsörtetés: Szijjártó Pétert furcsát reagált az osztrákok kemény lépésére

 

Valódi Hírek