Nem csitul a vihar az EU-ban: Hatalmas ellenállás érik Orbán Viktor ellen

Ennek nem lesz jó vége!

Mint ismert, Orbán Viktor a decemberi uniós csúcstalálkozón nem bólintott rá az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segélyre, ezzel pedig kivívta a közösség politikusainak haragját.

Bár a kabinet rendszeresen azt hangoztatja, hogy nem alkudozik a kérdésben, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nemrég közölte, hogy a befagyasztott uniós forrásokért zöld utat adnának a Volodimir Zelenszkijéknek szánt támogatásnak.

A Politico friss hírlevele szerint az uniós képviselők frontális támadásra készülnek a magyar kormányfő ellen. Az információk szerint szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint a közösség politikusainak egy része megvitatja, hogy miért oldotta fel a bizottság a Magyarországnak szánt brüsszeli források egy részét.

Az EU-s képviselők közül többen úgy vélik, hogy hazánkban aggályos a jogállamiság ügye, így komoly a veszély a támogatásokkal való visszaélésekre is.

Mindeközben Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett, mert szeretné elérni, hogy

az uniós kormányok vonják meg Magyarországtól a szavazati jogot a döntéshozó Európai Tanácsban.

A hírlevél szerint a petíciót már 120 EP-képviselő aláírta, a hírek szerint a Magyarországot érintő állásfoglalásukról csütörtökön szavaznak majd. Hozzátették: a tagállamoknak egyhangúlag kellene megállapítaniuk, hogy hazánk „súlyosan és tartósan” megsértette az uniós alapértékeket, ebben az esetben lehet szó a szavazati jog megvonásáról.

Az értesülések szerint azonban egy „zűrzavarosabb” megoldás várható, a diplomaták és tisztviselők ugyanis újabb egyezségre készülhetnek, az alku pedig az Ukrajnának szánt EU-s támogatást és a hazánknak járó uniós forrásokat érintené.

(via hvg.hu/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkek:

Durvul a balhé: Orbán legfőbb régi szövetségese teljes erővel rongyolt bele a magyar miniszterelnökbe

Meglepő fordulat: Rossz híreket kapott Orbán, két szék közt a pad alá eshet a miniszterelnök

https://nyugatifeny.hu/2024/01/14/ujhelyi-istvan-lerantotta-a-leplet-orbanek-zuros-stiklijeirol-veszelyes-jatekot-uz-a-fidesz-kormany-az-eu-ban

Valódi Hírek