Ujhelyi István lerántotta a leplet Orbánék zűrös stiklijeiről: Veszélyes játékot űz a Fidesz-kormány az EU-ban

Kiderült, ki a hamiskártyás ebben az ügyben (is).

Ujhelyi István nyílt levelet tett közzé vasárnap Facebook-oldalán, amelyben arról írt, hogy Orbán Viktor és kormánya „kétkulacsos” játszmát folytat Ukrajna EU-csatlakozásának ügyében.

Az Esély Közösség alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz most éppen Ukrajna és az ukránok uniós csatlakozásával szemben hergeli a magyar közvéleményt. Mint a politikus rámutatott: erre a magyar kormánynak sem joga, sem oka nincsen.

Ujhelyi arra is kitért levelében, hogy korábban Orbán Viktorék még támogatták Ukrajna uniós csatlakozását: a Fidesz máig hatályos, utolsó írásos programja, amivel még 2009-ben kérte a választók bizalmát az EP-választáson, konkrétan azt tartalmazza, hogy a Fidesz szorgalmazza Ukrajna euroatlanti integrációját, mondván:

„Ukrajna sikeres politikai, társadalmi és gazdasági átalakulásának egyik feltétele, hogy megnyíljon számára az Európai Unióhoz, valamint az ukrán kormány elkötelezettségét figyelembe véve a NATO-hoz való csatlakozás lehetősége; ez óriási stabilizáló erőt jelentene észak–keleti szomszédunk számára”.

Ujhelyi Istvány nyílt levelét változtatások nélkül alább közöljük:

„Valaki »konstruktív távollétnek«, míg mások egy hazug és balhé-kereső politikus szánalmasra sikerült politikai akciójának nevezték legutóbb, hogy Orbán Viktor egyszerűen kiment az uniós csúcstalálkozó ülésterméből, amikor az EU állam- és kormányfői az Ukrajnával történő csatlakozási tárgyalások megkezdéséről döntöttek. Így – bár Orbán eredetileg még vétóval fenyegetett –, végül helyette és nélküle egyhangú döntéssel támogatták az uniós vezetők a folyamat elindítását.

A Fidesz-kormány és propagandagépezete régóta teljes erővel és a megszokott valósághajlítással hergeli a magyar közvéleményt: most éppen Ukrajna és az ukránok uniós csatlakozásával szemben. Hazug módon teszik mindezt, mert az uniós tárgyalási folyamat hosszú éveken át tart majd és Ukrajna csak akkor lehet esetleg uniós tagállam, ha minden ehhez szükséges – például a magyar kormány számára is ismerős – jogállami kritériumokat teljesíti.

Fontos tény és egyben határozott álláspontom is, hogy Ukrajna jelen állapotában és helyzetében alkalmatlan arra, hogy azonnal az EU tagja legyen. Ugyanakkor az is tény és saját, határozott álláspontom is, hogy ha képes és kész lesz teljesíteni minden feltételt, akkor

nincs jogunk, sem okunk megvonni ezt a lehetőséget tőlük.

Különösen a kárpátaljai magyarok érdekében – akik egyértelműen elszenvedői a mostani, uszító orbáni politikának.

Vajon a Fidesz kárpátaljai politikusai hogyan tudnak egyáltalán tükörbe nézni? Különösen mondjuk azután, hogy nemrég ukrajnai magyarok (az aláírók között volt többek között az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, vagy épp Beregszász polgármestere)

levélben kérték a Fidesz miniszterelnökét: ne gátolja az uniós folyamatokat.

Orbán Viktor azt mondta: »Magyarország álláspontja világos, Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjük vele a tárgyalásokat az uniós tagságról. Teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés ilyen körülmények között megkezdeni Ukrajnával a tárgyalásokat, és Magyarország nem is módosítja az álláspontját.«

Azon túl, hogy ez direkt és uszító csúsztatás – hiszen a tárgyalások megkezdése nem jelent automatikus felvételt (Orbán nagy kebelbarátja, Erdoğan és Törökország közel húsz éve »tárgyal« az EU-val), ráadásul egyértelműen szembemegy például azzal az állásponttal, amit a Fidesz korábban képviselt, vagy, amit most a Fidesz által delegált és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos, Várhelyi Olivér képvisel.

A Fidesz máig hatályos, utolsó írásos programja, amivel még 2009-ben kérte a választók bizalmát az EP-választáson,

konkrétan azt tartalmazza, hogy a Fidesz szorgalmazza Ukrajna euroatlanti integrációját,

mondván:

»Ukrajna sikeres politikai, társadalmi és gazdasági átalakulásának egyik feltétele, hogy megnyíljon számára az Európai Unióhoz, valamint az ukrán kormány elkötelezettségét figyelembe véve a NATO-hoz való csatlakozás lehetősége;

ez óriási stabilizáló erőt jelentene észak–keleti szomszédunk számára.«

De nem kell ilyen messzire menni: 2022. június 23-án az Európai Tanács ülésén az állam- és kormányfők közösen fogadták el a következtetéseket, amelyben kiálltak Ukrajna mellett és egyhangúan megadták neki a tagjelölti státuszt.

Vagyis, Orbán Viktor is egyetért ezzel. Miért is ne tette volna?!

A helyzet pikantériája, vagy ha úgy tetszik teljes abszurditása, hogy az Európai Bizottságban épp a Fidesz által delegált, vagyis Orbán Viktor bizalmi emberének számító Várhelyi Olivér felel a bővítéspolitikáért. A magyar biztos idén júniusban, amikor ismertette a témában született időközi jelentést, úgy fogalmazott: »Ukrajna és Moldova jól halad az uniós tagság felé vezető úton«.

Kiemelte, hogy Ukrajna jó eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelem terén.

Várhelyi elmondta, hogy Ukrajna a hét feltétel közül kettő tekintetében »jó előrehaladást« ért el: az igazságügy és a média reformja terén. További tennivalók vannak még a korrupcióellenes küzdelem, az »oligarchizáció« elleni küzdelem, a pénzmosás, valamint a nemzeti kisebbségek védelme terén az oktatásban és a közéletben.

Sőt, az Európai Bizottság november elején fogadta el a bővítési csomagot is, amelyben javaslatot tettek többek között az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdésére. (Az ehhez kapcsolódó, Ukrajnáról készült riport több mint 150 oldalas; ezt nyilván Orbán Viktor nem olvasta el, mielőtt kiszaladt az ülésteremből.)

Az Európai Bizottság – és benne a témafelelős biztosi mandátummal rendelkező Várhelyi Olivér – azt javasolta a Tanácsnak, hogy az Ukrajna és Moldova által elért eredmények és a folyamatban lévő reformok fényében

kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat mindkét országgal.

Vagyis, az Orbán-kormány által Brüsszelbe delegált és jelenleg a bővítéspolitikáért felelős magyar uniós biztos az őt delegáló kormány álláspontjával éppen, hogy ellenkező pozíciót foglalt el. Várhelyi Olivér a bővítési csomag bemutatásakor úgy fogalmazott:

»A bővítés geopolitikai projekt Európa számára. Ahhoz, hogy lépést tartsunk az új geopolitikai lendülettel,

fel kell gyorsítanunk a bővítési folyamatot,

amelynek vezérfonalát továbbra is az alapvető kérdésekre irányuló hiteles reformok jelentik. Az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy Ukrajna, Moldova és Grúzia, valamint Bosznia-Hercegovina jelentős eredményeket ért el, amelyek egyértelműen megmutatják, hogy az elkötelezettség és az elszántság kifizetődő.«

A teljes magyar abszurd lényege tehát: Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság javaslata, amely az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta, »előkészítetlen volt és hamis«. Ezt a javaslatot az az ember készítette elő, akit ő maga delegált a Bizottságba.

Döntsék el Önök, hogy ki a hamiskártyás ebben az ügyben (is).

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire.

Négyszáznegyvenedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul,

ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.”

(Ujhelyi István/Facebook)

Valódi Hírek