Meglepő fordulat: Rossz híreket kapott Orbán, két szék közt a pad alá eshet a miniszterelnök

Nem akarnak közösséget vállalni velük.

Csütörtökön megírtuk, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azt szeretné, ha Orbán Viktor nem akadályozná tovább az Ukrajnának szánt EU-s támogatás ügyét. Cserébe vállalta, hogy az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád felveszi a Fideszt a tagjai közé.

Ezenfelül az olasz kormányfő jelezte, azt is szeretné, ha Orbán javítana kapcsolatán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

és változtatna az Ukrajna EU-tagságával kapcsolatos negatív álláspontján is.

A Bloombergnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő források közlése szerint ezen feltételek mentén nyílhatna csak meg az út a Fidesz előtt az ECR-hez való csatlakozáshoz.

Ugyanakkor Michael Strauss, az ECR szóvivője pénteken azt állította, hogy nem kaptak hivatalos megkeresést Orbán Viktortól és pártjától azzal kapcsolatban, hogy csatlakoznának a frakciójukhoz.

A magyar miniszterelnök még a tavaly év végi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjával tárgyalnak, de legfeljebb a 2024-es EP-választás után csatlakozhatnának hozzájuk. Az a tervük, hogy a megerősödő jobboldaliakkal összefogva „kellő vonzerőt” gyakoroljanak a jobbközépre, hogy az „ne csak balra nézzen” – mondta Orbán.

A miniszterelnök honlapja szerint Orbán Viktor úgy fogalmazott: „jelen pillanatban tárgyalásban vagy tapogatózásban, ismerkedésben” vannak az olasz miniszterelnök által vezetett ECR-rel.

A pártcsalád szóvivőjének friss nyilatkozata alapján arra lehet következtetni, hogy a tárgyalások megrekedhettek az „ismerkedés” és „tapogatózás” fázisában. Michael Strauss a Politico beszámolója szerint azt mondta: Az Orbán-kormány részéről

nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés azzal kapcsolatban, hogy csatlakozni szeretnének hozzájuk.

„Ha ez megtörtént volna, akkor a frakció ülésein már napirendre vették volna a kérdést, de erről nincs szó”

– tette világossá Michael Strauss, megjegyezve: ezzel együtt mindenkit arra biztatnak, aki osztja az ECR által kiadott Prágai Deklarációba foglalt értékeket, hogy jelentkezzen a pártcsaládba.

A brüsszeli lap információi szerint abban sincs egyetértés a pártcsaládon belül, hogy szívesen látnák-e Orbán Viktorékat. Többek jelezték, problémás, hogy Orbán jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin Oroszországával, de a magyar kormányfő Ukrajnával kapcsolatos „politikáját” sem nézik jó szemmel. Elmondták, a spanyol Vox párt ugyan szívesen látná Orbánékat, viszont a pártcsalád mérsékeltebb tagjai ellenzik a befogadásukat.

(politico.eu / index.hu nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2024/01/11/varatlan-fordulat-ultimatumot-adott-orban-viktornak-az-egyik-utolso-europai-szovetsegese

Valódi Hírek