Durvul a balhé: Orbán legfőbb régi szövetségese teljes erővel rongyolt bele a magyar miniszterelnökbe

Szerinte itt az idő, hogy határt szabjanak.

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője figyelmeztet: nagyon kemény félév vár az Európai Unióra, ha Magyarország átveszi a soros elnökséget. A német politikus kitart álláspontja mellett:

nem engedhetnek Orbán Viktor folyamatos zsarolásának.

Elmondta, nem lehet mit tenni: hiába berzenkedik egy sor tagállam, illetve uniós intézmény, Magyarország minden bizonnyal az unió soros elnöke lesz 2024 második felében. A Fidesz-kormánnyal azonban nem szabad alkut kötni.

Márpedig az EU kezében van az ütőkártya, nem szabad az Orbán-kormány rendelkezésére bocsájtani a kohéziós alapban zárolt, majd részlegesen feloldott milliárdokat, amíg Orbánék nem teljesítik a jogállamiság feltételeit.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor már örömtáncot készült lejteni, miután Navracsics Tibor biztosította arról, hogy érkeznek az EU-s források.

Korai volt az öröm: az Európai Unió vezetőit nem olyan könnyű palira venni. Amíg Magyarország nem teljesíti a jogállamisági feltételeket, azaz

az Országos Bírói Tanács, az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria közti hatáskörökről nem adnak megnyugtató választ.

Weber a soros elnökségről szólva kifejtette: szerencsére az európai parlamenti választásokat követően nem szoktak új szabályozásokat megszavazni. A figyelmet a vezető posztok betöltése, illetve a politikai irányok meghatározása köti majd le, ott azonban a politikus szerint a magyar fél nemigen tud labdába rúgni.

Az Európai Néppárt vezetője úgy gondolja, hogy a a kül- és védelempolitika területén

az egyhangú döntésekről át kell térni arra, hogy minősített többséggel fogadják el a javaslatokat.

Ezzel kihúznák Orbán lába alól a talajt, nem zsarolhatná vétóval a tagállamokat.

Megjegyezte, hogy az orosz fenyegetés miatt az EU-nak fel kell fegyverkeznie, hiszen Vlagyimir Putyin kihívást jelent, Moszkva máris hibrid hadviselést folytat. Ez azt is jelenti, hogy a közösségi médiát felhasználva veszélyezteti a választások szabadságát Nyugaton.

Mindezt azt a Manfred Weber mondta el, aki korábban Orbán legnagyobb szövetségesének számított az Európai Unió vezetői között. 2015-ben, az EU határainak védelméről szóló vitán Angela Merkellel szemben is védte a magyar miniszterelnököt. Akkor még úgy látta, Orbán javaslatainál jobbat egyik vezető európai politikus sem tett le az asztalra.

Később azonban kiderült, Orbánék diktálni szeretnének, a pártfegyelmet csak a szlogenek szintjén ismerik. 2020-ban robbant a bomba, amikor elsöprő többséggel, 133:6 arányban megszavazták Deutsch Tamás jogfosztását.

Innentől már nem volt megállás a lejtőn: csak idő kérdése volt, hogy mikor és hogyan paterolják ki a Fideszt az Európai Néppártból. Ahogy megírtuk, a teljes Fidesz-képviselőcsoport kizárásának vizsgálatára külön munkacsoportot is létrehoztak a pártcsaládon belül.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek