Érik a nemzetközi botrány: Súlyos árat fizethet Magyarország Orbánék újabb húzása miatt

A magyar kormányzat támogatja Észak-Korea törekvéseit.

Az első hírek január 4-én érkeztek arról, hogy az Egyesült Államok szerint az oroszok észak-koreai ballisztikus rakétákat vetettek be Ukrajnában. Az egyik ilyen rakéta Zaporizzsja megyében csapódott be.

„A lehető leghatározottabban elítéljük, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ballisztikus rakétát exportáljon Oroszországnak, valamint azt, hogy Oroszország ezeket a rakétákat Ukrajna ellen 2023. december 30-án és 2024. január 2-án bevetette. Ezek a fegyverek növelik az ukrán nép szenvedését, támogatják Oroszország agresszióját”

– így kezdődik az az állásfoglalás, amelyet az Egyesült Államok külügyminisztériuma tett közzé, és amelyben nyomatékosítják, hogy

határozottan ellenzik az Észak-Korea és Oroszország közötti fegyverszállítást.

Az aláíró országok között megtalálhatók az Európai Unió vezető hatalmai, többek közt Franciaország, Németország, vagy az Egyesült Királyság is. Figyelemre méltó, hogy olyan EU-n kívüli országok is csatlakoztak az állásfoglaláshoz, mint például Albánia vagy Grúzia.

Ugyanakkor

a névsorból hiányzik Szlovákia és „a békepárti” Magyarország.

Mint írtuk, a napokban az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak. Arról is beszámoltunk, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető a háborús előkészületek fokozására szólított fel a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülésén.

Arról is írtunk, hogy Kim Dzsongun páncélozott vonattal indult útnak Oroszországba még szeptemberben, hogy tárgyalásokat folytasson Valgyimir Putyin orosz elnökkel a fegyverszállításról és katonai együttműködésről. Az Egyesült Államok tavaly októberben közölte, hogy Észak-Koreából mintegy 1000 konténerből álló katonai szállítmány jutott Oroszországba.

Orbán Viktorék „szuverén” és „békepárti” kormánya úgy tűnik, megértő a két ország közti fegyverszállításokkal kapcsolatban, noha éppen a közelmúltban merült fel, hogy a magyar kormányfő egyeztetéseket kezdeményezne Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

„Néhány hete kötött megállapodásunknak megfelelően ma újra telefonon egyeztettünk Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. A folyamatos magas szintű párbeszéd fenntartása fontos, mert az reményt ad arra, hogy javítani tudjuk kapcsolatainkat, márpedig

mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a lehető legjobb együttműködést tartsuk fenn minden szomszédunkkal.

Békepárti álláspontunkon természetesen nem változtatunk, de várakozással tekintek januári személyes találkozásunk elé, mert ott lehetőségünk lesz a legfeszítőbb kétoldalú kérdések megvitatására”

magyarázta a minap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a találkozóval kapcsolatban.

Csütörtök reggel az Index arról írt, hogy Észak-Koreában nyilvánosan végezhettek ki olyan embereket, akik megsértették a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

(telex.hu / Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Egyre nagyobb a baj: Az egész világ aggódik Putyinék dermesztő tervétől

Forrósodik a hangulat: Sorsdöntő találkozóra készülnek Oroszországban – ez mindent megváltoztathat

https://nyugatifeny.hu/2023/12/28/valami-keszul-szijjarto-bejelentese-felborithat-mindent-az-oev-utolso-napjaiban

Valódi Hírek