Valami készül? Szijjártó bejelentése felboríthat mindent az óév utolsó napjaiban

Újabb fordulat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán jelentette be csütörtökön, hogy januárban személyesen fog találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalvezetőjével. Arra ugyanakkor a tárcavezető már nem tért ki, hogy Orbán Viktor fog-e találkozni az ukrán elnökkel.

„Néhány hete kötött megállapodásunknak megfelelően ma újra telefonon egyeztettünk Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével.

A folyamatos magas szintű párbeszéd fenntartása fontos,

mert az reményt ad arra, hogy javítani tudjuk kapcsolatainkat, márpedig mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a lehető legjobb együttműködést tartsuk fenn minden szomszédunkkal.

Békepárti álláspontunkon természetesen nem változtatunk, de várakozással tekintek januári személyes találkozásunk elé, mert ott lehetőségünk lesz a legfeszítőbb kétoldalú kérdések megvitatására”

– írta bejegyzésében Szijjártó Péter.

Szijjártó nem firtatta posztjában, hogy az OrbánZelenszkij találkozót készítik-e elő, de feltehetően erről lehet szó. Mint megírtuk, a magyar miniszterelnök még az argentin elnök beiktatásán találkozott Zelenszkijjel, ám ez nem egy hivatalos találkozó volt. Orbán ezek után nem vétózta meg az EU-csúcson az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését, de az országnak szánt 50 milliárd eurós uniós támogatás ellen már vétót emelt a magyar kormányfő.

Szijjártó a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy

„szó sincs arról, hogy a miniszterelnök úr ne lenne hajlandó találkozni Ukrajna elnökével, de hogyha két hivatalban lévő magas rangú politikus, hazáik első számú vezetői találkoznak egymással, akkor azt a találkozót elő kell készíteni, és ennek a találkozónak kell, hogy legyen jelentősége, kell, hogy legyen eredménye, kell, hogy legyen mondanivalója”.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek