Egyre nagyobb a baj: Az egész világ aggódik Putyinék dermesztő tervétől

Nő a fenyegetettség.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak – közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.

Sullivan a két kollégájával, a japán Akiba Takeóval és a dél-koreai Cso Te Jonggal lezajlott háromoldalú találkozót követően újságíróknak elmondta: Washington, Szöul és Tokió biztos abban, hogy

Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak, amelyeket Moszkva az Ukrajna elleni háborúban akar használni.

Sullivan azt is bejelentette, hogy Amerika, Dél-Korea és Japán új kezdeményezésekről állapodott meg az észak-koreai kiberfenyegetések – köztük a kriptovalutával kapcsolatos visszaélések és a kémműholdak telepítése – elleni fellépésként.

A három ország nemzetbiztonsági tanácsadóinak találkozójára azt követően került sor, hogy

Phenjan bejelentette további kémműholdak telepítését.

Sullivan közlése szerint a találkozón azokat a kötelezettségeket is áttekintették, amelyeket a három ország vezetői az augusztusi Camp David-i csúcstalálkozójukon fogadtak el.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Japán kollégája, Akiba Takeo elmondta:

Észak-Korea illegális kibertevékenysége újabban komoly kihívást jelent,

és hozzátette, Phenjan ezzel a kibertevékenységgel teremti meg a forrást elszigetelt országa nukleáris rakétafejlesztési programjához.

Észak-Korea korábban tagadta, hogy köze lenne hekkertevékenységhez vagy kibertámadásokhoz. Sullivan hangsúlyozta: országaik továbbra is kiállnak a Tajvani-szoros békéje és stabilitása mellett, valamint a Kelet- és Dél-kínai-tengeren való szabad hajózás biztosításáért.

Az észak-koreai állami média szombaton azt közölte: Phenjan hamarosan újabb kémműholdakat indít, és jelezték, az ország „védelme érdekében” éppen annyi joguk van az űripari fejlesztésekhez, mint más országoknak.

Sullivan szerint ugyanakkor az észak-koreai műholdak indításához

ballisztikus rakétatechnológiát használnak, amely sérti az ENSZ határozatait.

Mint megírtuk, a helyi állami média a közelmúltban arról tájékoztatott, hogy Észak-Korea „sikeres” földi kísérletet hajtott végre egy új típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétájának (IRBM) szintén újonnan fejlesztett, szilárd üzemanyaggal működő hajtóművével.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatai ellenére a Kim Dzsongun vezette rezsim rakétaarzenáljának folyamatos fejlesztésével erősíti a hadseregét. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, lehetséges, hogy Észak-Korea legutóbbi rakétatesztjeivel reagál Dél-Korea, az Egyesült Államok, valamint Japán egyre szorosabb katonai és diplomáciai együttműködésére.

Dél-Korea szerint az északi szomszédjuk egy katonai kémműhold pályára állítását célozta meg, ezt pedig orosz technológiai segítséggel próbálják kivitelezni. Korábbi kísérletük erre sikertelen volt, ám Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin szeptemberi találkozója után nemrég egy orosz kormányküldöttség utazott Észak-Koreába, hogy kereskedelmi és tudományos együttműködésről egyeztessenek – részletezte a KCNA hírügynökség.

(MTI / Nyugati Fény)

Valódi Hírek