Megreccsent az egészségügy: 20 hónapot is várhatunk egy műtétre

Ez embertelen!

Beszámoltunk róla, hogy december közepén 24 kórház igazgatóját mentette fel Pintér Sándor belügyminiszter. A tárcavezető két országos- és öt vármegyei kórház főigazgatójának magasabb vezetői kinevezését, valamint tíz városi kórház főigazgatójának főigazgatói kinevezését vonta vissza. Közülük többeket azért rúgtak ki, mert betöltötték a 65. életévüket, míg másokat érdemi indoklás nélkül menesztettek.

Azt is megírtuk, hogy az egyik legnagyobb egészségügyi intézményben, a budai Szent János Centrumkórhban már a kerületi lakosokat sem tudják ellátni. A János Kórházra rájár a rúd: évek óta ígéri a kormány a romos épületeinek felújítását, de nem történt semmi.

Volt, hogy a kórház dogozóinak is fizetniük kellett a parkolásért, miközben éhbérért dolgoztak a járvány alatt. Tavaly nyáron arról kerültek ki képek, hogy gyomorforgató reggelit kaptak a betegek, illetve patkányok is mászkáltak az épület szülészeti osztályán, késő ősszel pedig nem volt fűtés.

Most a műtéti várólistákról közöltek hajmeresztő adatokat:

van olyan kórház, ahol térdprotézisre akár 20 hónapot is várni kell.

Az országos átlag szerint térdprotézis műtétre 9, csipőprotézisre 6 és fél hónapot várhatnak a betegek. A kisebb műtétekre – mandula, orrmandula, visszér – is lehetetlen időben bekerülni.

Magyarországon régóta folyamatosan növekednek a kórházi várólisták, 2022 februárjától a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) le is vette honlapjáról a várakozási időre vonatkozó adatokat.

(Kiemelt képünk illusztráció)

(penzcentrum.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek