A választási kampány miatt végre felújíthatják a János Kórházat

A Fidesz döntéseinek hátterében semmilyen logika vagy következetesség nincs, ezt bizonyítja most a Szent János Kórház esete is.

Az intézményben uralkodó állapotokról már sokszor beszámoltunk. Például, amikor egy 96 éves nénit öt órára felejtettek a folyosón étlen-szomjan, vagy hogy hősugárzóval próbálnak meleget csinálni, mert a radiátorok nem működnek a téli hidegben. Pár hónapja pedig már a művészvilág haragja is lecsapott az intézményre, amikor az épület falára a kisvasúton ülő Orbán képe került fel, amit rekordgyorsasággal tüntettek el. Legalább az elavult homlokzat újult kicsit.

Most hirtelen a Fidesz kitalálta, hogy a tervezett három budapesti szuperkórház mellé odacsapják a Szent Jánost is, ezzel általános meglepődést kiváltva szakmai körökben. – értesült a Népszava.

A döntést többen azzal magyarázzák, hogy a XII. kerületi intézmény lobbija mögött olyan emberek állnak, mint Varga Mihály pénzügyminiszter, vagy Pokorni Zoltán, hegyvidéki polgármester, aki a közeledő önkormányzati választáson ismét szeretné magát megmérettetni. Jó kampányszöveg lenne a János Kórház felújítása, nem?

Kérdés, hogy az elmúlt években ezek a „befolyásos lobbisták” ugyan merre jártak. Három évvel ezelőtt Rogán Antal minden előzmény nélkül jelentette be egy új dél-budai szuperkórház építésének ötletét, amelyhez az is hozzátartozott, hogy a Jánost kiürítik és bezárják.

De ismét, mint már oly’ sokszor a civil nyomás kicsit segített az ügyön. Rövid idő alatt 11 ezer aláírást gyűlt össze a kórház megmaradását követelve. A kezdeményezést egyébként Varga Mihály és Fónagy János is aláírta.

Ez után Orbánék elkezdtek engedni. Először annyit, hogy a János Kórház egyes részlegeit átköltöztetik, hogy máshol működhessenek tovább. Tavaly már 500 millió forintot különítettek el az intézmény számára MRI- és különböző nagy értékű gépek beszerzésére, mára viszont ez az 500 millió forint már a Szent János Kórház szuperkórházzá fejlesztésére van félretéve.

Minden évben lehetne választás, ha ezen múlik a kórházak felújítása.

Valódi Hírek