Erre ráfázhatnak Orbánék: Gyanút fogott az EU, vizsgálják a Fidesz piszkos ügyeit

Rogán Antal neve is előkerült.

Az Eurostat 22 ajánlást fogalmazott meg, amelyek egyike, hogy javítani kell a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökének kinevezési eljárásának átláthatóságán.

„A Központi Statisztikai Hivatal megbízható és köztiszteletben álló független intézmény, az általa előállított statisztikák objektívek, magas színvonalúak, megbízhatóak és időszerűek, a problémamegoldásra érzékeny és a szakmai vitákra nyitott”

– idézte a Népszava azt a jelentést, amelyet a Eurostat szakértői készítettek az áprilisban lezárult, a KSH általános működését elemző vizsgálatuk során.

Ugyanakkor felhívták arra a figyelmet, hogy bármennyire is kedvező a KSH megítélése Luxemburgban a napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint, mégis

ajánlások sorait fogalmazták meg annak függetlensége és működésének javítása érdekében.

A jelentésben kiemelték, szükség lenne a magyar statisztikai rendszer megerősítésére, illetve a hivatalos statisztikákba vetett társadalmi bizalom megerősítésére. Mint írták, ezzel kapcsolatban több észrevételt is tettek: első helyen egy technikai javaslattal éltek, eszerint a KSH és más magyar statisztikai hatóságoknak egy közös brand alatt kellene működniük, amely szerintük növelné a közbizalmat.

Másik javaslatuk alapján a KSH a társhatóságok számára egy statisztikai képességfejlesztő programot indíthatna, annak érdekében, hogy ezen statisztikai hatóságok (mint

  • az Energiahivatal,
  • az MNB,
  • a Magyar Államkincstár,
  • a Belügyminisztérium,
  • az Országos Idegenrendészeti Hatóság) „képes legyen megfelelni a jövőbeli kihívásoknak”.

Az Eurostat 22 ajánlásából a harmadik helyen szerepel

a KSH elnökének függetlensége is.

„Az illetékes kormányzati szerveknek javítaniuk kell a Központi Statisztikai Hivatal elnökének kinevezési eljárásának átláthatóságát, például az álláshely meghirdetése révén”

– írták a jelentésben.

Mint megállapították, az új, 2016-ben elfogadott statisztikai törvény ugyan jelentős előrelépés volt abban a tekintetben, hogy részletes szabályokat, elvárásokat vezetett be az elnöki tisztségre pályázókkal szemben. Megemlítették, hogy például érvényesítették azt a követelményt, hogy a kinevezett személynek elismert statisztikai képesítéssel és legalább tízéves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie.

Viszont jelezték, a kinevezési és toborzási folyamatnál

nincs teljes átláthatóság.

„Ennek hiánya negatívan befolyásolhatja a Központi Statisztikai Hivatalnak, mint szakmailag független szervezetnek a megítélését”

– írták.

Arra is tettek javaslatot, hogy

a KSH-t függetlenné kellene tenni a kormánytól,

illetve a hivatalt felügyelő – Rogán Antal által vezetett – Miniszterelnöki Kabinetirodától. Szerintük ez nemcsak a politikától való függetlenséget növelné, hanem rugalmasabb működést is lehetővé tenne.

Érdekesség, hogy Rogán Antal is átfuthatta az áprilisban elkészült, viszont csak most nyilvánosságra hozott Eurostat-javaslatokat, mert Rogán novemberben a gazdasági bizottsági meghallgatásán már megszellőztette, hogy, olyan törvényjavaslatot készítenek elő, amely biztosítaná, hogy „a KSH egy a kormánytól független szervvé váljon, ne a kormány ellenőrizze”. Arról nem tett említést, hogy mindez az Eurostat elvárása lenne.

Még december elején írtunk róla, hogy már az Európai Unió statisztikai hivatalának is szemet szúrt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal éléről minden előzmény nélkül távozni kényszerült az a főosztályvezető, aki 27 éven keresztül számította az inflációt Magyarországon. Mint megírtuk, a helyére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi beosztottját, Tréfás Andrást nevezték ki. A Reuters hírügynökség akkor azt közölte, hogy az Eurostat egyeztetéseket kezdeményezett a KSH-val az infláció számításának módjairól.

Mindez azt követően derült ki, hogy a KSH két korábbi elnöke, Mellár Tamás és Katona Tamás arról beszéltek, hogy számításuk szerint 11 százalékon ragadt volna az infláció októberben, ha KSH az energiaárakat változatlan súllyal és módon vette volna figyelembe a fogyasztásban.

Kapcsolódó:

Óriási bajt csináltak Orbánék: Bődületes következményei lehetnek a Fidesz-kormány botrányos manőverének

Váratlan fordulat: Már az unió hivatala is vizsgálja Orbánék legnagyobb stiklijét

https://nyugatifeny.hu/2023/11/17/lebukott-az-orban-kormany-szijjarto-peterek-embere-szamolja-az-inflaciot-a-ksh-nal

Valódi Hírek