Lebukott az Orbán-kormány: Szijjártó Péterék embere számolja az inflációt a KSH-nál

Hát így sikerült „üstökön ragadniuk”.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a héten két olyan adatot is közölt, amely kedvező lehet a kormányzat számára: közlésük szerint októberre „sikerült” elérni az Orbán Viktor nemzetvezető által hónapok óta hangoztatott bűvös egy számjegyű inflációt, a GDP-adattal kapcsolatban pedig közölték, a bruttó hazai termék kijött a negatív tartományból. Mint a 24.hu beszámolójában megjegyezte, ezen adatokat már a „megújult stáb” számította ki.

„Milyen szakmai indokok támasztják alá, hogy a KSH a propagandaminisztérium felügyelete alá került 2022-ben? Ez a beismerése, hogy jó adatok, pozitív üzenetek kellenek,

és ezt így jobban elő tudják állítani?”

– vetette fel Mellár Tamás (Párbeszéd–Zöldek), az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának alelnöke a testület keddi ülésén Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezénylő miniszternek.

Mellár Tamás, egykori KSH-elnök jelezte: a statisztikai jelentések címeiben egy ideje a negatív adatok mellett rendre valamilyen pozitív fejlemény is felbukkan ellensúlynak, ráadásul az utóbbi időben rengeteg szakember távozott a hivatalból. Felidézte, a közelmúltban bocsátották el indoklás nélkül a KSH egyik kulcsposztjáról, a nemzeti számlák főosztályáról a vezetőt, akinek szerinte az volt a bűne, hogy 2,4 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben, és az infláció is túl magas volt.

„A főosztály új vezetőt kapott, és láss csodát, kijöttünk a recesszióból”

– mondta Mellár Tamás, hozzátéve, a fogyasztói árak osztályára is új vezető került.

Mint írták, az inflációs osztály élére végül Tréfás András került, akitől megtudták, hogy október eleje óta vezeti a fogyasztói árak osztályát. LinkedIn-profiljából kiderül, közgazdász végzettséggel rendelkezik, és a HIPA-tól (Nemzeti Befektetési Ügynökség) érkezett.

A HIPA a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő,

befektetésösztönzéssel foglalkozó országos szervezet; a legfontosabb feladata, hogy térítésmentes szakmai segítséget nyújtson azon külföldi és magyar vállalatoknak, amelyek Magyarországon kívánnak befektetni. Tréfás ezek szerint elsősorban befektetések menedzselésével, állami támogatásokkal kapcsolatos tapasztalatokat szerezhetett az előző munkahelyén – írták.

A lap forrásai szerint nincs kizárva, hogy egy-egy osztályvezetői kinevezés mögött politikai indíttatás áll. Megjegyezték, a KSH-nál az osztályvezetői szinttel kapcsolatban nehéz elképzelni, hogy a kormányzati kézivezérlés odáig is elérjen. Ugyanakkor tény, hogy a kommunikációért felelős elnökhelyettes, Ádám Dénes korábban – az immár a KSH-t is felügyelő –

Rogán Antal stábjában dolgozott.

Rogán Antal a bizottsági ülésen egyébként beszélt arról is, hogy nagy erőkkel dolgoznak azon a törvényjavaslaton, hogy tárcája helyett az Országgyűlés alá kerüljön a KSH – ez szerinte „még nagyobb függetlenséget biztosítana” a hivatalnak.

Valódi Hírek