Nincs vége: Orbán esti közlendőjével messzire rúghatja a pöttyöst Európában

Megdöbbentő dolgokat tervez a miniszterelnök.

Az Európai Unió alapgondolata jó, Magyarország nem akarja otthagyni az európai közösséget, hanem át akarja venni a politikai irányítást Brüsszelben,

el akarja foglalni az Uniót

– jelentette ki Orbán Viktor a Hír TV Napi aktuális műsorának adott interjúban csütörtök este.

A kormányfő azt mondta, hogy az európai népek együttműködése, a közös piac kialakítása, egymás erősségeinek összeadása, a gyengeségeink orvoslása közösen mind jó gondolatok, jól szolgálhatják Magyarország érdekeit.

A politikus szerint azonban arra nincs szükség, hogy egy szuperállamot hozzanak létre, amely „provinciaként” kezeli a tagállamokat.

„Nekünk nem ilyen Brüsszel kell, hanem olyan, amely kiáll a nemzetek megbecsülése, szuverenitása mellett, hagyja, hogy az országok a saját kulturális hagyományaik alapján eldöntsék, miként kívánnak élni. Szabályozza a piacot, de nem akarja megmondani, hogy éljen egy lengyel, egy magyar vagy egy portugál”

– fogalmazott a miniszterelnök

„Győzni kell a következő európai parlamenti választáson és

át kell venni Brüsszel politikai irányítását”

– tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán már korábban is szót ejtett arról, hogy az EP-választásokon változásokat akarnak elérni Brüsszelben. Magyarország egyre közelebb kerül a soros elnökséghez, ám az Orbán-kormány és hazánk megítélésén minden bizonnyal egy cseppet sem segít a kormányfő viselkedése.

Orbán rendre vétóval fenyegetőzik, az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének is keresztbe tett volna – valószínűleg Oroszország kedvéért.

A miniszterelnök végül nem vétózott, szerinte „sikerült” megoldania, hogy Magyarország kimaradjon a döntésből. A legtöbben azonban erre nem sikerként gondolnak: a témához fűződik az az emlékezetes pillanat, amikor

a kormányfőt kávézni küldte a német kancellár

annak apropóján, hogy Orbán rendre hangoztatta, nem hajlandó beleegyezni a bővítési tárgyalások megkezdésébe Kijevvel.

A kormányfő végül nem bólintott rá a szomszédos ország pénzügyi támogatására. Politikai igazgatója, Orbán Balázs nemrég közölte, hogy erre hazánk akkor lesz hajlandó, ha megérkeznek a befagyasztott uniós források.

Mindeközben 10 milliárd eurónyi utalásra számíthatunk az Európai Parlament pozitív döntésének hála. Ugyanakkor a közösség politikusait felháborította a döntés, egyesek katasztrofálisnak minősítették a történteket, amíg mások figyelmeztettek: a Magyarországon elfogadott jogszabályok jogállamiságra gyakorolt hatása még nem ismert, várni kellett volna a pénzek feloldásával.

Az Európai Bizottság rendre hangsúlyozza: a magyar kormánynak minden hiányosságot pótolnia kell az uniós források egészéért.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkek:

Orbán akkorát lódított, hogy még Áder János bajusza is beleremegett

https://nyugatifeny.hu/2023/12/21/hatalmas-balhe-lett-orban-csutortoki-kormanyinfojabol-orban-sajtofonoke-kinosan-magyarazkodik

Valódi Hírek