Ebből mi lesz? Orbán új minisztere hirtelen elcsiripelte, mire készül a magyar kormány jövő nyártól

Érdekesen látják a helyzetet.

Bóka János úgy érzi, van benne elég „gyúanyag”, hogy a tudását felhasználva képviselje Magyarországot, amely meglátása szerint önállóan képes gondolkodni Európáról – az Európai Uniós Ügyek Minisztériumát vezető politikus szerint ez is oka hogy „méltatlan helyzetbe” kerültek a magyarok, legalábbis erről is beszélt a Magyar Nemzetnek adott friss interjújában.

A tárcavezető úgy látja:

„Az Európai Unió a korábbiaknál is rosszabb állapotban van.

A belső immunrendszere legyengült.”

Mint mondta, a közösségben szerinte nagy energiát fordítanak az ideológiai nyomásgyakorlás eszközeinek kialakítására, és nem a sokféleséget ápolják.

Hozzátette: az EU a külső kihívásokra rossz válaszokat ad. (?)

„Az intézményeinek van egy olyan tapasztalata, hogy a válságokból mindig megerősödve kerülnek ki, újabb hatáskörökkel és eszközökkel felvértezve, miközben a tagállamokat fokozatosan megfosztják azoktól az eszközöktől és erőforrásoktól, amik lehetővé tennék a krízisek hatékony kezelését.

Az európai intézmények erre tudatosan rájátszanak, és egyfajta válsággyárként működnek.

Újabb és újabb helyzeteket kreálnak, amiknek a kezelésére állítólag a tagállamok nem képesek”

– fejtette ki a közösség intézményeiről alkotott véleményét.

Meglátása szerint:

„Az európai együttműködés lényege nem az, hogy a tagállamokat megfossza gazdasági és politikai eszközeiktől, hanem, hogy hozzájáruljon azok erősítéséhez. A föderális Európa helyett nemzetek Európájában gondolkodunk, és ezt az alternatívát fogjuk megjeleníteni a döntéshozatal során.”

Az általa vezetett minisztériumról elmondta: annak feladata, hogy megoldási javaslatokkal álljon elő, és ehhez pedig politikai támogatást szerezzen a tagállamoktól és az intézményektől.

Az interjú során szóba került a jövő évi soros elnökség is, amely a magyar kormányra vár. Bóka közölte:

„Soros elnökeként azt akarjuk a gyakorlatban megmutatni, hogy miként működik az általunk elképzelt EU. Nem kívánunk kioktatni és marginalizálni más tagállamokat. Vissza akarjuk adni a politikai kezdeményezés, valamint a stratégiai iránymutatás lehetőségét a tagállamok kezébe.”

Hozzátette: arra számítanak, hogy

a magyar uniós elnökség nem lesz konfliktusmentes,

de szerinte a magyar igazgatás és diplomácia szakmai alkalmasságét nem kérdőjelezi meg senki.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott:

„A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Magyarország és a magyar emberek hozzájussanak azokhoz a forrásokhoz, amelyek megilletik. Azok az eljárások, amelyek következményeként hazánk bizonyos uniós pénzekhez nem fér hozzá, politikai természetűek.”

Ugyanakkor fontos megemlíteni: az Európai Parlament egy állásfoglalásában kétségbe vonta, hogy a magyar kormány képes-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét, miközben lábbal tiporja a közösség alapvető értékeit és elveit.

Ráadásul az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága sem volt elragadtatva Orbán Viktorék teljesítményétől a májusi budapesti látogatásuk során, ahol többek között arra voltak kíváncsiak: Magyarországon jogszerűen használják-e fel az uniós forrásokat.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/08/31/mar-orban-emberei-sem-tagadjak-mi-tortenik-az-orszagban-elkepeszto-reszletek-derultek-ki-az-ep-ellenorzo-bizottsaganak-jelenteserol

Valódi Hírek