Hatalmas baj van: Sorra halnak meg az emberek a mérgező kínai gyár miatt Szendrőn (+videó)

Rákkeltő anyagok tizedelik a lakosságot.

A szerbiai oldalon található szendrői kínai acélmű környékén rendkívüli mértékben megemelkedett a rákos megbetegedések száma. A Deutsche Welle riportja szerint a helyiek viszont azt sem szeretnék, ha az üzem bezárna, mert nagy a munkanélküliség régióban, és az emberek többsége csak ebben az üzemben kap munkát.

„Az emberek lényegében egy hulladéklerakón élnek”

– összegezte kutatási eredményeit az acélmű szennyezéséről a Szerb Ökológiai Szövetség munkatársa.

A riportban megszólaló nő egy utcalámpára mutatva felvetette, „ha ez van a lámpaoszlopon, akkor mi lehet a testünkben és a tüdőnkben?”. A lámpára elhelyezett gyászjelentések pedig azt jelzik, hányan haltak meg a környéken. A nő elmondta, szeretné eladni ingatlanját, de nem tudja, mert házát is ellepte a vörös por, amely a házukkal szemben található acélműből származik, amelyet 2016-ban vett meg egy kínai vállalat.

Egy nevük elhallgatását kérő házaspár rendkívül aggódik a gyár füstfelhői miatt. Többen jelezték, hogy az utóbbi időkben jelentősen megemelkedtek a rákos megbetegedések a területen.

„Nagyon aggasztó a helyzet!

A feleségem érthető módon el szeretne költözni. Három gyerekünk van, és nem látunk előrelépést”

– mondta egy férfi.

A riportban az is elhangzik, hogy az üzemből rákkeltő, súlyosan mérgező nehézfémek szivárognak a levegőbe, ennek azonban egyáltalán nem szabadna megtörténnie.

Videó:

Az eset azért is figyelemre méltó, mert Orbán Viktor kormánya is szinte minden nap bejelentést tesz arról, hol is fog felépülni legközelebb az újabb kínai gyár. A bejelentéseket rendszerint a kormányzat akkumulátorgyártással kapcsolatos stratégiájával indokolják, valamint „óriási sikertörténetként” értékelik a Magyarországra beáramló kínai tőkét.

Halálos balesetek Magyarországon is történtek, továbbá szinte valamennyi üzemmel kapcsolatban merültek fel problémák. A súlyosan mérgező anyagokat jelöletlenül tárolják több helyen is, de arra is volt példa, hogy egy ellenőrzés során a kormányhivatal dolgozói lettek rosszul. A lakosság, a szakértők, a civil szervezetek a kezdek óta tiltakoztak a kormányzat hajmeresztő beruházásai ellen, de hiába. Orbán Viktoréknak, úgy tűnik, mindennél fontosabb, hogy mesterségesen kedvezőbbnek ható GDP-adatokat produkáljanak. Bármi áron.

Mint megírtuk, a Samsung gödi akkumulátorgyára körül több mint egy éve áll a bál. 2022 októberében az LMP tett feljelentést természetkárosítás miatt, miután júliusban kiderült, hogy Mészáros Lőrincék természetvédelmi területet irtottak ki, hogy a gyár terjeszkedhessen. Az üzem nem tartja be az előírt zajhatárértékeket, valamint talaj- és vízszennyezést ellenőrző monitoringkútjai (ellenőrző kút – a szerk.) sem működnek, ám mindennek ellenére az üzem tovább működhet, ugyanis decemberben lezárult a vizsgálat, így

a gyár 10 évre megkapta a környezethasználati engedélyt.

Kapcsolódó:

Itt a bejelentés: Döntöttek a súlyosan környezetszennyező gödi akkumulátorgyár engedélyéről

Hárman meghaltak az iváncsai akkumulátorgyár építkezésén

Mi a jó ég folyik itt? A kínai gigacég újabb furcsa részleteket árult el a debreceni akkumulátorgyárról

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek