Hárman meghaltak az iváncsai akkumulátorgyár építkezésén

Felkavaró dolgok derültek ki.

A dél-koreai SK On iváncsai akkumulátorgyárának építése során négy baleset is történt az elmúlt másfél évben, amelyekből három halálos kimenetelű volt, a negyedik baleset során pedig 14 ember került veszélybe – hívta fel a figyelmet a 24.hu.

Először még 2021 januárjában jelentek meg az első hírek azzal kapcsolatban, hogy a világ egyik vezető akkumulátorgyártója, a koreai SK Innovation 681 milliárd forintos beruházással a legnagyobb európai gyárat húzza fel Iváncsán. Novemberben közölték, a gyárban megindult a termelés – ugyan zajvédelem és iparvágány nélkül –, de ezt tagadta a vállalat.

Most a 24.hu közérdekű adatigényléssel fordult a Fejér Vármegyei Kormányhivatalhoz, hogy megtudják, az építkezés során hányan haltak vagy sérültek meg, illetve arról is érdeklődtek, hogy milyen hiányosságokat tártak fel a hatóságok.

A rendőrség először 2022 májusában számolt be halálesetről, amikor egy 52 éves férfira rádőlt az általa vezetett hidraulikus emelőgép. A kormányhivatal ellenőrzése több hibát is megállapított: nem biztosítottak foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást, azonban a gyár nem kapott büntetést.

A következő haláleset 2023. január 8-án történt, akkor egy 39 éves szlovák férfi az általa vezetett targoncával elütött egy 38 éves szintén szlovák férfit, aki életét vesztette. Néhány nap múlva egy dél-koreai munkás halt meg kábelvezetés közben, a munkavédelmi hatóság csak róla közölt információkat.

Vizsgálatukban megállapították: a munkáltató mulasztása miatt nem teljesültek az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételei, ezzel a foglalkoztató súlyosan és közvetlenül veszélyeztette a balesetben meghalt dolgozó egészségét, testi épségét. Közölték: a munkavállaló magatartása is szerepet játszott a balesetben. A munkáltatót felszólították, követelje meg az egyéni védőeszközök használatát, valamint 442 ezer forint munkavédelmi bírságot kellett befizetni.

Az iváncsai gyárban februárban a negyedik balesetben 14 dolgozó egészségét veszélyeztették súlyosan, akik közül 12-en lettek rosszul, úgy tudni, a nagy mennyiségű rákkeltő anyagok miatt. A mulasztásokért az SK On Hungary Kft. 3,78 millió forintos bírságot kapott.

A Szabad Európa az üggyel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy több tucat ember lett rosszul a gyárban, akik ismeretlen anyagot lélegezhettek be. Az információk szerint a dolgozók védőruha nélkül dolgoztak a gyárban, ahol nehézfémeket, például kobaltot és nikkelt használnak. Az iváncsai akkugyár kapott egy 14 millió forintos bírságot is, amiért elmulasztották bejelenteni, hogy veszélyes, rákkeltő anyagok közelében dolgoztak a munkások.

A Szabad Európa a napokban közölt riportot arról, milyen minőségűek ezek a beruházások, hogyan hatnak a helyben élőkre és mennyire éri meg mindez az országnak:

Kapcsolódó:

Jövő héten elindul a termelés az akkumulátorgyárban, amelynek építkezésén 12-en rosszul lettek

Váratlan fordulat: Megkongatta a vészharangot a volt fideszes polgármester Orbánék iváncsai gyára miatt

Kipakolt az iváncsai akkumulátorgyár egyik dolgozója – megdöbbentő részletek derültek ki

Nincs vége az őrületnek: Újabb botrányos tények derültek ki az iváncsai akkumulátorgyár építkezéséről

 

Valódi Hírek