Ez már a bosszú? Súlyos ára lett a buszsofőrök tiltakozásának, megszólalt a Volán-vezér

Súlyos bejelentést tett a cégcsoport vezetője.

Mint ismert, vasárnap és hétfőn a Volán buszvezetőinek egy jelentős része sztrájkolt, miután a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet nem tudott megállapodni a céggel a jövő évi bérekről. A szakszervezet – a 2023-ra várt 18%-os teljes évi inflációra hivatkozva – 25%-os béremelést szeretett volna elérni, ám a vállalat mindössze 6-8%-ot ajánlott a dolgozóknak.

Miután a munkáltatói oldalról Lázár János miniszter szólalt meg a sajtóban, nem érhetett senkit meglepetésként az, hogy a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatója, Pafféri Zoltán, valójában semmilyen érdemi jogkörrel nem rendelkezik a kérdésben.

Ennek ellenére arra senki nem számított, hogy

ezt nyíltan is el fogja ismerni.

A kedden délelőtt tartott Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CSÉT) ülésén Pafféri úgy fogalmazott, hogy

nem rendelkezik tulajdonosi mandátummal arra, hogy bérajánlatot tegyen,

ugyanakkor január 16-án szeretnék folytatni a tárgyalásokat a buszvezetők szakszervezeteivel, illetve abban reménykedik, hogy ekkor már sikerül a bérmegállapodásról is megegyezni.

Azok után, hogy az építési és közlekedési miniszter „teljesen irreálisnak, eltúlzottnak” nevezte a 25%-os béremelést, nem sok jóban reménykedhettek a buszvezetők.

Pafféri erre hivatkozva úgy fogalmazott, hogy „a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet által megfogalmazott 25%-os bérkövetelés nem összeilleszthető a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel, annak

vitatott jogszerűsége és időzítése pedig aláásta a kölcsönös bizalmat,

amely nélkülözhetetlen a 2024-es bérmegállapodás megkötéséhez”.

(24.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek