Kiszivárgott: Egyre nagyobb a diktatúra a modellváltáson átesett egyetemeken

Előzetesen nem ezt ígérték.

Tavaly szeptember elején jelentette be a kormány, hogy egyezségre jutottak a modellváltott egyetemekkel, és a tárgyalások után megszülettek a szerződések az intézményekkel.

„Az új modellben biztos és kiszámítható finanszírozási rendszer jön létre, amely 25 éves keret-megállapodásokon és 6 éves közfeladat-finanszírozási szerződéseken alapul”

– így szólt a kormány közleménye.

Az alku így foglalható össze: az egyetemek elfogadják, hogy fideszes delegáltak kerülnek a fenntartó kuratóriumokba, cserébe nem vonnak el többet pénzt az intézményüktől, mert önálló gazdálkodást folytathatnak, amely nem függ az állami költségvetés mindenkori helyzetétől.

Az ígéret szerint az állammal szembeni autonómia a kuratóriumi tagok örökletes kinevezésén és a teljesítmény-alapú, kiszámítható, 25 évre szóló szerződésben garantált finanszírozáson keresztül érvényesül.

2021. szeptembere óta bő egy év telt el, de a gránitszilárdságú megállapodás máris repedezik a Jelen értesülései szerint.

Úgy tudják, hogy a modellváltáson átesett intézmények kuratóriumai egyszerre jutottak arra a következtetésre, hogy a “háborús infláció” elleni küzdelem megsegítése érdekében, továbbá a rezsiharc kihívásaihoz való hozzájárulás szándékával lemondanak a szerződés alapján nekik juttatott alaptámogatás 4 százalékának megfelelő összegről.

Ahogy a Jelen írja, ez nyilván teljesen önként, autonóm módon, mindenféle kormányzati ráhatástól függetlenül, pusztán az állam megsegítésének vágyától hajtva.

Az összeg, amelyről így lemondanak, összesen mintegy

13 milliárd forint.

Az első adandó alkalommal tehát, amikor a kormánynak pénzre van szüksége, akkor a kuratóriumok nem állnak ki a szerződés szerint nekik járó támogatásért, hanem lemondtak a bevételük jelentős részéről. A kormányzati kommunikáció nyelvén: befizetik a rezsialapba. Azaz, a költségvetésbe. Úgy tudják, hogy a kuratóriumok erről a nagyvonalú döntésről nem mindenütt tájékoztatták az egyetemek vezetését.

Tehát, amit az állami egyetemeken korábban zárolásnak hívtak, azt most az alapítványi egyetemeken „önkéntes felajánlásnak”, illetve „átütemezésnek” nevezik.

Az egyetemek szerződésében szerepel az is, hogy a támogatásuk 2023-tól már inflációkövető lesz. Az egyetemi szférában most mindenki arra kíváncsi, hogy a 2022-es támogatást tényleg megemeli-e Varga Mihály pénzügyminiszter az infláció mértékével jövőre, ahogyan azt a szerződés tartalmazza, vagy ezzel kapcsolatban is szükség lesz az autonóm intézmények részéről valamilyen újabb önkéntes felajánlásra.

Valódi Hírek