Valami készül? Sürgős telefonhívást kapott Szijjártó, ez mindent a feje tetejére állíthat

Ukrajna uniós csatlakozása körül folyamatosan folynak a viták.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a minap telefonon tárgyalt Szijjártó Péterrel, aki jelenleg Ghánában tartózkodik egy munkalátogatás keretében – közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő.

Mint kiderült, Jermak arról tájékoztatta a külgazdasági és külügyminisztert, hogy az ukrán parlament több fontos jogszabály elfogadására készül. Szijjártó megköszönte és tudomásul vette a tájékoztatást.

A közlemény szerint a két politikus egyetértett abban, hogy szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd, így egyeztettek egy személyes találkozóról is – írta a szóvivő.

Jermak továbbá javaslatot tett

egy személyes találkozóra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő között.

Szijjártó a felvetésre így reagált: a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, ha van esély arra, hogy egy ilyen egyeztetés pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség – áll a közleményben.

Mint ismert, Orbán Viktor komoly erőfeszítéseket tett és tesz azért, hogy Ukrajna uniós csatlakozásának kérdése még csak napirendre se kerüljön a jövő heti EU-s csúcstalálkozón. Ennek nyomán már több levelet is küldött Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének.

A magyar miniszterelnököt pár napja Párizsba invitálta Emmanuel Macron francia elnök. Utóbbi célja – csakúgy, mint Michelnek volt korábbi, budapesti látogatásán –, hogy

kompromisszumra bírja Orbánt.

Ugyanakkor erre sokan csekély esélyt látnak: Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció politikusa a minap mutatott rá, hogy a magyar kormányfőre csupán a kínai és az orosz vezetők képesek hatást gyakorolni. Mellesleg Ukrajna uniós csatlakozásának is minden bizonnyal

Putyin kedvéért fekszik keresztbe

a magyar miniszterelnök – vélekedett.

Orbán mesterkedése több politikusnál kihúzta a gyufát: Annalena Baerbock német külügyminiszter pár napja kérte a magyar kormányfőt, hogy ejtse a vétóját az Ukrajnával folytatott uniós bővítési tárgyalások megkezdése, valamint a Kijevnek szánt EU-s támogatás ügyében.

Szijjártó hevesen reagált német kollégája szavaira, szerinte ugyanis a Baerbock félreérti a helyzetet, a magyar kormány pedig semmilyen nyomán hatására

nem változtatja meg az álláspontját

a kérdésben.

Álláspontjukat kedden késő este egy határozati javaslatban is kifejtették. Eszerint az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdése megalapozatlan lépés lenne.

És ha már nyomást emlegetett Szijjártó, elengedhetetlen megjegyezni, hogy Vera Jourová bizottsági alelnök már jóval korábban hangsúlyozta:

nem lehet szó politikai alkuról

az Európai Bizottság és az Orbán-kormány között – nagyjából semmilyen témakörben. Magyarországnak ugyanis teljesítenie kell a vállalásait az uniós pénzek folyósításáért, a közösség pedig biztosra akar menni, hogy amikor megnyílnak a pénzcsapok, hazánk készen áll majd a csalás és a korrupció elleni küzdelemre.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek