Közel sincs vége: Perre megy Hernádiékkal szemben a Corvinus hirtelen kirúgott oktatója

A TASZ munkatársai képviselik Ádám Zoltánt.

Munkaügyi pert indított a Budapesti Corvinus Egyetemmel szemben az intézménytől elbocsátott Ádám Zoltán. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a minap nyújtotta be az oktató keresetét a Fővárosi Törvényszéknek – tudta meg a Telex.

Ádám Zoltán a perben visszaköveteli az állását, valamint sérelemdíjat kér a történtek miatt. Ügyvédei szerint az intézmény visszaélést követett el, korlátozta a szólásszabadsághoz való jogot.

Mint írtuk, Ádám Zoltánt azért rúgták ki, mert tavasszal nem volt hajlandó kivételezni egy befolyásos családból jövő hallgatójával, majd vizsgálatot kezdeményezett a szabályszegés miatt.

A történtek után dolgozói fórumot hívtak össze, ahol a munkatársak többször vastapssal jelezték, hogy a kirúgott oktató mellett állnak.

Rövidesen megszólalt az egyetem megbízott rektora, Szabó Lajos, aki szerint a történtek után több diákot is zaklatás ért. Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató, aki az átszervezett intézmény kuratóriumának elnöke szintén hasonló történetekről számolt be, saját bevallása szerint lánya is sírt az eset után, pedig nem róla volt szó.

A múlt héten tüntetést szerveztek a hallgatók az egyetem elé, amelyen Ádám Zoltán visszavételét követelték.

A TASZ jogászai úgy vélik, az azonnali hatályú felmondást mondvacsinált okokra alapozta az intézmény, a történtek hátterében ugyanis az áll, hogy Ádám Zoltán kellemetlen helyzetbe hozta az egyetemi vezetést az etikai vizsgálat kezdeményezésével.

Emellett az ügyvédek szerint a kancellár munkajogi szempontból nem utasíthat semmire egy egyetemi oktatót, az elbocsátott oktató pedig kérte a kancellárt, hogy jelölje meg az ügy kivizsgálásához elengedhetetlen, hiányzó e-maileket – ezt is felrótták Ádámnak, ugyanis az elmondások szerint az egyetemi oktató nem küldött tovább pár fontos üzenetet. Ugyanakkor az e-maileket a vizsgálat lefolytatója végül megkapta, sőt azok már szerepelnek a jegyzőkönyvben is.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/11/17/elfogyott-a-turelem-osszefogtak-a-corvinus-egyetemistai-nem-tagitanak-a-koveteleseiktol

Valódi Hírek