Koránt sincs vége: Váratlanul megszólalt a Corvinus botrányba keveredett rektora, és máris üzent valami furcsát

A kirúgott oktató mellett rengetegen kiálltak.

Megírtuk, hogy múlt kedden kirúgták a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, aki tavasszal nem volt hajlandó kivételezni egy befolyásos családból jövő hallgatójával, majd vizsgálatot kezdeményezett a szabályszegés miatt.

A történtek után rövidesen dolgozói fórumot hívtak össze, ahol a munkatársak többször

vastapssal jelezték, hogy a kirúgott oktató mellett állnak.

Továbbá olyan megjegyzések hangoztak el, mint például „bizalomvesztés történt„, a kirúgás „orwelli feeling„-et idéz, illetve „elviselhetetlen, alpári eljárás” volt az oktató menesztésének folyamata.

Szabó Lajos, az egyetem megbízott rektora az Indexnek nyilatkozott a minap a történtekről. Mint mondta, fontos a tisztánlátás, mert – állítása szerint – a sajtó az ügynek csupán egy részét ismertette a közvéleménnyel.

Megosztotta: a kuratórium és annak tagjai részéről nem volt semmilyen nyomás. A szabályozások az egyetemi honlapon megtekinthetőek – itt felsorolják az egyetem és a kuratórium jogköreit. Így a tanulmányi és vizsgaszabályzat tartalmazza a vizsgáztatás körülményeinek, az eljárásnak a módját – részletezte.

Kiemelte: helytelen, hogy egy szülő bármilyen módon beavatkozik az egyetem életébe. Az ilyen próbálkozásokat vissza kell utasítani, viszont

az oktatóknak tilos a hallhatók eredményeiről és tanulmányi helyzetéről harmadik féllel kommunikálni

– fogalmazott.

Közölte: Ádám Zoltán írásban, szóban, a hallgatók jelenlétében és jelenléte nélkül kommunikált a szülővel, ez pedig szabálytalanság.

Ádám Zoltán mellesleg úgy látja:

az intézmény kereste az alkalmat, hogy megszabadulhassanak tőle,

így az elbocsátása is egyfajta megfélemlítő hatást kelt az egyetemen.

A megbízott rektor arról is beszámolt, hogy két hallgató ügyéről kell beszélni annak ellenére, hogy ez eddig nem így jelent meg a sajtóban. A diákoknak különböző évközi feladatuk is volt a vizsga mellett. Az egyik érintett hallgató méltányossági kérelemmel fordult a dékánhoz, így megkapta a pótlási lehetőséget.

A másik érintett hallgató azonban kérvény nélkül lehetőséget kapott a pótlásra – a szabálytalansági eljárás során azt próbálták kideríteni, hogy Ádám Zoltánnak mi köze volt a második diákhoz, a két tanuló között ugyanis különbséget tett az egyetem a vizsgáztatás szempontjából.

A megbízott rektor szerint azonban a teljes igazság kivizsgálása közben a mára már elbocsátott oktató nem volt együttműködő, ezért kellett távoznia. Hozzátette: Ádám Zoltánnak joga van munkajogi pert indítani, de az intézmény meg van róla győződve, hogy korábbi döntésük jogszerű és arányos.

Kapcsolódó cikkek:

Kulcsfontosságú kéréssel fordultak a diákok a rektorhoz a neves magyar egyetemen történt balhé miatt

https://nyugatifeny.hu/2023/10/27/oriasi-port-kavart-a-corvinusos-tanar-kirugasa-kollegai-azonnali-kovetelessel-fordultak-az-egyetemhez

Valódi Hírek