Itt a Matolcsy-bosszú? A jegybank rátaposott az OTP-re

Rengeteg hiányosságot tártak fel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) áttekintette 2020 októberétől az OTP Bank pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységét, és megállapította: a pénzintézet

több területen sem a felügyeleti elvárásoknak megfelelően végezte feladatát.

A hiányosságok okát a felügyelet alapvetően a belső kontrollkörnyezet (ellenőrzési környezet a szerk.) kevésbé hatékony működésében látta – idézte a hvg.hu az MNB közleményét, amely szerint az OTP Bank belső kontrollkörnyezete fejlesztésre szorul, mert a felügyeleti elvárásokhoz képest a társaság nem rendelkezik hatékony másodlagos és harmadlagos védelmi funkciókkal.

A közlemény szerint az OTP egyes pénzmosással kapcsolatos gyanús eseteket nem haladéktalanul jelentett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keretében működő pénzügyi információs egység felé, és több esetben sem teljesítette ismételt bejelentési kötelezettségét sem. Hiányosság merült fel a bank monitoringtevékenységével kapcsolatban is, például a korábban bejelentett, pénzmosási szempontból fokozottan kockázatos ügyfeleknél, illetve az ügyleti megbízásokat rendszeresen adó ügyfélkörnél – írták.

„Márpedig a szűrőrendszer paramétereinek helytelen beállítása miatt szűrőrendszeri jelzés több esetben csak késedelemmel vagy időszakosan keletkezett a monitoring rendszerben, így a bank csak jelentős késéssel vizsgálta meg őket és tett adott esetben bejelentést”

– írta az MNB.

A jelentés szerint olyan esetről is lehet tudni, hogy bár azonosították a kockázatokat, az intézkedéseket helytelenül, nem a feltárt kockázatokkal arányosan határozták meg, és az ilyen ügyfélkörre nem végeztek el visszamenőleges szűrést. Szintén kifogásolták, hogy egyes ügyfeleknél az OTP nem bizonyosodott meg a tényleges tulajdonos kilétéről, egyes esetekben pedig nem voltak naprakészek a tényleges tulajdonosokra vonatkozó adatok sem.

Azt írták, a jogsértések miatt

az MNB összesen 49,375 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki,

és 2024. február és augusztus közötti határidőkkel kötelezte az OTP Bankot a hiányosságok kijavítására. Egyes jogsértések vonatkozásában

  • figyelmeztette a bankot a jogszabályoknak való mindenkori megfelelésre,
  • kötelezte az intézkedéseire vonatkozó belső ellenőrzés elvégzésére
  • és az intézkedések végrehajtását igazoló rendkívüli adatszolgáltatásra.

Az MNB ugyanakkor közölte: a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését.

Folyamatosan beszámolunk a magyar kormányzat és Matolcsy György közötti konfliktusról. A volt nemzetgazdasági miniszter, jelenlegi jegybankelnök jól láthatóan feszült viszonyban van a jelenlegi gazdasági kormányzattal; mind Nagy Márton gazdaságfejlesztési, mind Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

Valódi Hírek